шкода від дерев на межі

1.Чому немає, пояснення в Земельному кодексі України від 25.10.2001 р. № 2768-ІІІ, ст105-109, що робити з гілками дерев сусідів, які проникають на територію нашої ділянки та пошкоджують покриття даху.

2.На якій відстані від огорожі з сусідами можно поставити вольєр та будку для вівчарки?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

ОМС є одним із суб’єктів, який наділений повноваженнями щодо розгляду земельних спорів. Відповідні норми закріплені як в Земельному кодексі України1, так і в Законі України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»2.Так, зокрема, нагадаємо: ст. 33 Закону № 280 чітко визначено, що саме до відання виконавчих органів сільських, селищних та міських рад належать такі делеговані повноваження, як вирішення земельних спорів у порядку, встановленому законом. Акцентуємо на цьому увагу, оскільки трапляються випадки, коли питання вирішення земельних спорів намагаються виносити на розгляд сесій, керуючись при цьому п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону № 280 (цей пункт відносить до виключних повноважень ради вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин). Це неправильно.

Тепер звернемося до ЗК, який, власне, перелічує всіх суб’єктів, які можуть розглядати земельні спори. Вони наведені в ст. 158 цього Кодексу. Отже, вказаною нормою визначено, що земельні спори вирішуються:

— судами;

— ОМС;

— центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр)). Перелік органів, які уповноважені розглядати ти вирішувати земельні спори, є вичерпним і поширювальному тлумаченню не підлягає.Відповідно до ч. 1 ст. 159 ЗК земельні спори розглядаються ОМС на підставі заяви однієї із сторін. Це означає, що заява зацікавленої особи є підставою для порушення провадження щодо вирішення земельного спору. Пунктом 4.13 розділу «Система озеленень поселень» розділу 4 «Ландшафтно-рекреаційна організація, озелення і благоустрій» ДБН Б.2.4-1-94 визначено, що відстань від будинків і споруд до дерев і чагарників належить брати за табл. 4.1. При цьому в таблиці вказано, що відстань від зовнішніх стін будівель та споруд, меж сусідніх ділянок до стовбура дерева має становити 5 м, а до чагарників — 1,5 м.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Добрий вечір. В Земельному кодексі України містяться головні норми із земельного права, а не другорядні. Ті гілки дерев, які над територією Вашої ділянки, Ви можете зрізати. Також можете повідомити сусідів про те і сказати їм, щоб вони зрізали відповідні гілки, які виросли на Вашу територію.

Будку для вівчарки можна поставити на не дуже великій відстані від межі з сусідами, наприклад кілька метрів. Відстань від тої будки до будинку сусідів має бути велика, щоб сусідам не дошкуляв гавкіт собаки. Відстань від вольєра для тварин до дому сусідів і до межі з сусідами має бути максимальна, щоб сусідам не дошкуляв поганий запах з вольєра. Якщо вольєр має закриті стіни, то двері чи інший вхід до вольєра має бути з боку, протилежного до найближчого будинку сісудів та найближчої межі з сусідами. Точні відстані між такими об’єктами вказані в правових актах ДБН-державних будівельних нормах. Щодо Вашого випадку діють ДБН 360-92** “Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень”, Планування і забудова сільських поселень ДБН Б.2.4-1-94 тощо.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]