Не можемо внести зміни в реєстрі прав на нерухомість

Ми на першому поверсі багатоквартирного будинку, змінили назви кімнат, кухні 12кв.м та спальні 17кв.м, місцями, зробили тех.паспорт. За рахунок цього у нас зменшилась житлова площа на 5кв.м, при цьому загальна площа не змінна і щодних реконструкцій стін не проводилось. Тепер ми не можемо внести зміни в держ .реєстр Що робити в такому разі?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Зміни до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вносяться у разі зміни ідентифікаційних даних суб’єкта права, відомостей про об’єкт нерухомого майна, у тому числі зміни його технічних характеристик.

Подання та отримання документів за заявою про внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно здійснюються відповідно до Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127.

За бажанням заявника технічний паспорт подається у разі зміни технічних характеристик об’єкта нерухомого майна, якщо він містить актуальні відомості про технічні характеристики цього об’єкта, незалежно від наявності таких відомостей в інших документах, що подаються для відповідної реєстрації.

Згідно з ч. 3 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» документи, що встановлюють виникнення, перехід, припинення прав на нерухоме майно та їх обтяжень і подаються для державної реєстрації прав, повинні відповідати вимогам, встановленим цим Законом та іншими нормативно-правовими актами. Тому при розбіжності характеристик об’єкта нерухомості у правовстановлюючому документі і технічному паспорті навіть найновіший, «сьогоднішній», технічний паспорт не є документом, що встановлює виникнення, перехід, припинення прав на нерухоме майно.

Виходить, що зміни мають бути не тільки в техпаспорті, щоб нотаріус міг ними керуватися, а й у Державному реєстрі, щоб вважати, що право існує.

Зв'язатися з юристом
Artem, місто Харків
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]