пункт 8 статті 40

Які покарання можуть накладатися при дрімному розкраданні майна власника ,та чи є гарантії на отрімання заробітної плати ,або її частини у таких випадках?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Олександр.

Звільнення з роботи за ініціативою власника.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу;Припинення трудового договору за п. 8 ст. 40 КЗпП України проводиться за вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого набрав законної сили вироком суду або постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу.

Власник або уповноважений ним орган навіть при очевидності факту розкрадання майна власника, включаючи і дрібне (наприклад, особа, яка вчинила розкрадання, було затримано керівником підприємства, про що був складений акт), не може звільнити працівника за п. 8 ст. 40 КЗпП України, якщо його вина не встановлена відповідним органом. Згідно п. 26 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 р. № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» по цій підставі можуть бути звільнені працівники, провина яких встановлена набрав законної сили вироком суду або у відношенні яких постанова компетентного органу про накладення адміністративного стягнення або застосовувалися заходи громадського впливу, незалежно від того, застосовувалися або не застосовувалися раніше до працівника заходи дисциплінарного чи громадського впливу, в робочий чи в неробочий час було скоєно розкрадання.

При застосуванні п. 8 ст. 40 КЗпП України слід мати на увазі, що набрав законної сили вироком суду працівнику має бути призначено таке покарання, яке не перешкоджає виконанню ним трудових обов'язків (наприклад, штраф, громадський осуд та ін), в іншому випадку звільнення проводиться за п. 7 ст. 36 КЗпП України.

На практиці виникають питання про можливість звільнення працівника за п. 8 ст. 40 КЗпП України в разі вчинення ним розкрадання особистого майна громадян, зданого власнику або уповноваженому ним органу на зберігання або з іншою метою. З точки зору кримінального права, такі дії кваліфікуються як розкрадання державного або громадського майна, і, отже, за цих умов цілком припустимо припинення трудового договору з винною особою за п. 8 ст. 40 КЗпП України.

Ініціатива припинення трудового договору з працівником за вказаною підставі виходить від власника або уповноваженого ним органу, який з урахуванням всіх обставин може і не вдаватися до звільнення працівника, а обмежитися застосуванням інших заходів дисциплінарного впливу.

Слід мати на увазі, що подача працівником, вчинили розкрадання майна власника за місцем роботи, заяви про звільнення за власним бажанням не позбавляє власника або уповноважений ним орган права розірвати з ним трудовий договір за п. 8 ст. 40 КЗпП України.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Олег Вікторович
м. Київ
відповідей за тиждень: 8
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (096)-109-76-08
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 2
Телефон: +38 (098) 414-65-40