майно громадських організацій

Чи може громадська організація передавати майно (основні засоби), наприклад - навчальним закладам?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Бюджетні установи, як суб’єкти господарювання, визнаються учасниками господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов’язків), мають відокремлене майно на праві оперативного управління (господарського відання в окремих випадках, визначених законодавством) і несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Тобто існують законні критерії, коли бюджетна установа може здійснювати господарську діяльність. Одним із таких критеріїв є наявність майна, яке може бути або придбано за рахунок бюджетних асигнувань, або отримано безоплатно від суб’єктів управління, інших суб’єктів господарювання.

Що стосується безоплатної передачі (отримання) майна, то таку господарську операцію можна трактувати залежно від її сутності:

— і як господарські взаємовідносини між бюджетними установами у результаті управлінських рішень керівника бюджетної установи відповідного рівня (уповноваженого суб’єкта управління);

— і як благодійництво у результаті зовнішнього впливу на господарську діяльність бюджетної установи з боку інших суб’єктів господарювання.

Безоплатне отримання майна бюджетною установою за рішенням суб’єкта управління

Розглянемо перший варіант, за яким можливе безоплатне отримання майна бюджетною установою за рішенням суб’єкта управління.

Однією із законних підстав формування майна бюджетною установою, визначених ст. 140 ГКУ, є майно, безоплатно отримане за рішенням суб’єкта управління. У підтвердження зазначеного у роз’ясненні від 02.04.94 р. № 02-5/225 (із змінами) арбітражним судам України Вищий арбітражний суд України наголосив на тому, що одним з основних критеріїв визначення законності володіння державним майном і відображення його на балансі установи є джерела фінансування (централізовані або власні кошти підприємства), передача установі у володіння майна безпосередньо власником (уповноваженим ним органом). При цьому варіанти безоплатного отримання (передачі) можуть відбуватися за різними сценаріями шляхом перерозподілу:

— між бюджетними установами, які підвідомчі одному суб’єкту управління;

— між бюджетними установами, що підвідомчі різним суб’єктам управління;

— між бюджетними установами різних бюджетів.

Але у будь-якому випадку рішення щодо передачі-отримання майна приймає його власник (або суб’єкт управління, якому делеговані певні повноваження щодо управління майном).

Перед тим як роз’яснити технічні питання з методики відображення бухгалтерського обліку зазначених господарських операцій, важливо розуміти діяльність бюджетної установи у статусі суб’єкта господарювання, а також законодавчо закріплені норми з цього приводу. Зазначене надасть можливість посадовим особам бюджетної установи відповідного рівня приймати правильні управлінські рішення у межах визначених законодавством прав, у тому числі пов’язані з процесом безоплатної передачі (отримання) майна як за рішенням суб’єкта управління, так і за рішенням благодійника.

Що є майном

Відповідно до ч. 1 ст. 190 ЦКУ майном як особливим об’єктом вважаються окремі речі, сукупність речей, а також майнові права та обов’язки.

Стаття 139 ГКУ визнає майном сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробляються чи використовуються у діяльності суб’єктів господарювання та відображаються в їх балансі або враховуються в інших передбачених законом формах обліку майна цих суб’єктів.

У свою чергу, поняття речі вміщене у ст. 179 ЦКУ, яка під річчю розуміє предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права й обов’язки.

Таким чином, з урахуванням положень ст. 190 ЦКУ майном вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права і обов’язки. Проте для визнання цих об’єктів речами в розумінні ГКУнеобхідно, щоб вони відповідали ознакам, зазначеним у ч. 1 ст. 139 ГКУ, а саме:

а) мали вартісне визначення;

б) вироблялися чи використовувалися у діяльності суб’єктів господарювання;

в) відображалися в балансі цих суб’єктів або враховувалися в інших установлених законом формах обліку майна цих суб’єктів.

Для бухгалтера важливо ці загальні правила застосовувати у контексті вимог національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у державному секторі. Тому існує необхідність перекласти обов’язкові ознаки майна на кожний конкретний випадок діяльності бюджетної установи і слідувати їм.

Так, ч. 2 ст. 139 ГКУ за критерієм економічної форми, якої набуває майно у процесі господарської діяльності, виділяє такі види майнових цінностей:

— основні фонди;

— оборотні засоби;

— кошти;

— товари.

Також ч. 7 ст. 139 ГКУ як особливий вид майна суб’єктів господарювання виділяє цінні папери.

Тобто залежно від об’єкта обліку буде застосовуватися той чи інший стандарт, який визначатиме методологічні підходи формування інформації в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності залежно від здійснених господарських операцій.

Також необхідно відмітити, що законодавство ( ч. 3 ст. 88 ЦКУ) відносно майна установлює обов’язковість його цільового використання, а саме:

«в установчому акті установи вказується її мета, визначаються майно, яке передається установі, необхідне для досягнення цієї мети, структура управління установою».

Увага! Бюджетна установа, як суб’єкт господарювання, користується, володіє і розпоряджається майном, проте суворо за його призначенням і цілями, визначеними суб’єктом управління, тобто має обмежені власником речові права на нього, а саме, оперативного управління (господарського відання (в окремих випадках, визначених законами)) — ( ст. 136 і137 ГКУ).

До відома: оперативне управління майном притаманне бюджетним установам, а господарське відання, як правило, — державним та комунальним підприємствам.

Право оперативного управління — це речове право суб’єкта господарювання, який здійснює некомерційну діяльність, тобто самостійну систематичну господарську діяльність, спрямовану на досягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку ( ч. 1 ст. 52 ГКУ). Пункт 12 ч. 1 ст. 2 БКУ підтверджує те, що бюджетні установи є неприбутковими.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Дякую, але Ви наводити приклади передачи майна між бюджетними установами. Все ж таки, громадська організація, яка не є благодійною і не є бюджетною, може передати майно бюджетній установі? Дякую.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860