Заготівля деревини для власних потреб

Доброго дня!

Підкажіть, будь ласка, а де все ж таки можна ознайомитися з коментарями до цієї статті та наступними, які повьязані із деревиною, яка є сухою, але на пні, та буреломами і вітро валами у поле захисних лісосмугах. Іншими словами, що можна громадянам збирати, пиляти та перевозити для власних потреб, а що ні?

Дуже вдячний заздалегідь за відповідь!!!

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Чіткої відповіді на це питання законодавство не містить. Проте системним аналізом лісового законодавства можна прийти до висновку, що ця діяльність є побічним лісокористуванням, що в свою чергу відноситься до спеціального користування (ст.67 ЛКУ) та здійснюється на умовах короткострокового тимчасового користування лісами (ст.18 ЛКУ). Тому для того, щоб збирати дерева, котрі лежать у лісі, необхідно одержати спеціальний дозвіл - лісовий квиток (ст.69 ЛКУ). Обгрунтування такого висновку наступне:

Мертві деревинні залишки, що лежать на землі у лісі, мають більш узагальнюючу російську назву - «валежник». Під цим розуміють гілки, суччя, та цілі дерева та їх частини, що впали та гниють або є сухими. Сюди ж відносяться зламані вітром чи бурею дерева, а також залишки від дерев, що не були вивезені з лісосіки та втратили свої технічні якості та властивості.

Збирання стовбурів дерев, що з природних причин опинились на землі, виходячи зі змісту ст. 73 ЛКУ, прямо не відноситься до побічних лісових користувань. У цій же статті вказується, що нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства можуть бути передбачені і інші види побічних лісових користувань. Нормативним актом, що регулює ці питання є Порядок заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань, що затверджений Постановою КМУ № 449 від 23.04.1996 року. Згаданий Порядок та ст. 73 ЛКУ не має роз’яснень про порядок використання залишків дерев, що впали на землю з природних причин. Йдеться лише про збирання іншої складової лісу - лісової підстілки. У загальноприйнятому розумінні лісова підстилка – це шар органічних залишків на поверхні грунту в лісі, лісовий перегній. Утворюється під запоною лісу в результаті розкладання органічного опаду (листя, хвоя, дрібні гілочки, опала кора та ін.). Тобто лісова підстилка не включає в себе «валежник» - цілі дерева або їх частини (сухі, сирі, ті, що гниють), які відокремлені від пня та з природних причин опинились на землі.

Права громадян на загальне використання лісових ресурсів викладено у ст. 66 ЛКУ. Ця не норма закону не передбачає право громадян безоплатно та без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання мертві стовбури дерев або їх частини. З цього випливає, що така діяльність потребує спеціального дозволу – лісового квитка. Звичайно, такий дозвіл видається у випадках збирання більш-менш значних обсягів «валежника». Адже на дрібний збір частин сухих дерев для власних потреб, наприклад - для розпалювання вогнища, лісових квиток не видається. Для уникнення можливих непорозумінь радимо попередньо звернутись до відповідного лісгоспу.

Привласнення відокремлених природнім способом від пня мертвих чи свіжих стовбурів дерев не може кваліфікуватись як незаконна порубка, адже відсутня об’єктивна сторона порушення.

Звертаємо увагу, що відокремлені від коріння стовбури дерев (хлисти), що одержані при законній розробці лісосіки, є майном лісогосподарського підприємства. Враховуючи специфіку розробки лісосік, зрубана деревина (сортименти) можуть своєчасно не вивозитись і певний час залишається на лісосіці. Як і інше майно, вказана лісопродукція підлягає обліку та оприбуткуванню за бухгалтерським обліком лісгоспу. Будь-яке незаконне привласнення цієї деревини кваліфікується як злочин проти власності.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Доброго вечора. Перелік видів загального лісокористування, які можна здійснювати без дозволу, міститься в статті 66 лісового кодексу, яка останнім часом є без змін. Громадяни мають право в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника в лісах приватної власності вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав'яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України. На практиці громадянам дозволяється без дозволу збирати також невеликі гілки та хмиз, що лежать на землі в лісі.

Буреломи, тобто поламані бурею або ураганом дерева в лісі та вітровали, тобто вивернені сильним вітром дерева з корінням з грунту, відносяться до валежнику. Померлі та висохлі дерева, які ще столять на пеньках, називають сухостоєм. Для заготівлі деревини з валежнику та сухостою громадянам потрібно одержати лісовий квиток. Спеціальний дозвіл видається власниками лісів або постійними лісокористувачами у встановленому порядку також на проведення інших рубок (крім рубок головного користування) та інші види спеціального лісокористування. Лісовий квиток видається безоплатно згідно із Порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженому постановою кабміну від 23 травня 2007 р. N 761. У частині захисних лісів дозволяються рубки головного користування, згідно із Порядком спеціального використання лісових ресурсів. До захисних лісів відносяться і полезахисні лісові смуги, відповідно до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок. Тобто в захисних лісах, як правило, не заборонена заготівля деревини. В полезахисних лісосмугах проводяться деякі рубки.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]