Зразкова справа

Добрий день.

А який термін розгляду зразкової справи Великою Палатою Верховного Суду? Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Зокрема, відповідні норми пропонуються у Кодексі адміністративного судочинства і передбачають цілу низку особливостей розгляду таких справ. Під зразковою адміністративною справою розуміється «типова адміністративна справа, прийнята до провадження Верховним Судом як судом першої інстанції для постановлення зразкового рішення». Зазначимо, що безпосередньо особливості провадження у зразковій справі встановлені відповідною статтею КАС України. Так, частиною першою статті передбачено, що «якщо у провадженні одного або декількох адміністративних судів перебуває десять або більше типових адміністративних справ, суд, який розглядає одну чи більше таких справ, може звернутися до Верховного Суду з поданням про розгляд однієї з них Верховним Судом як судом першої інстанції».

Встановлені вимоги і до подання про розгляд справи. В той же час для вирішення питання про відкриття провадження у зразковій справі Верховний Суд може витребувати з відповідного суду (судів) матеріали типових справ.

У свою чергу вирішення питання про відкриття провадження у зразковій справі, про відмову у відкритті провадження у зразковій справі, розгляд зразкової справи здійснюється колегією суддів Верховного Суду у складі не менше п'яти суддів.

На розгляд питання про відкриття провадження у зразковій справі Верховному Суду дається строк у 10 днів з дня надходження матеріалів.

Зразкові справи будуть розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, визначених у статті 290 КАС України. При цьому ВС має відмовити у відкритті провадження у зразковому справі, зокрема, через відсутність принаймні десяти типових справ або через значні відмінності їхніх фактичних обставин, які унеможливлюють прийняття для них зразкового рішення. Ухвала про відкриття Верховним Судом провадження у зразковій справі публікується на офіційному веб-порталі судової влади України, а також в одному із загальнодержавних друкованих засобів масової інформації не пізніше ніж за десять днів до дати судового засідання. З цього моменту вважається, що всі заінтересовані особи належним чином повідомлені про розгляд зразкової справи.

Рішення Верховного Суду у зразковій справі підлягає перегляду Великою Палатою Верховного Суду за правилами перегляду рішень в апеляційному порядку.

Також слід зазначити, що нова редакція КАС України передбачає особливості проваджень по типових справах. Зокрема, суд, який розглядає типову справу, має право зупинити провадження за клопотанням учасника справи або за власною ініціативою у випадку, якщо Верховним Судом відкрито провадження у відповідній зразковій справі.

Крім того, провадження у типовій справі підлягає відновленню з дня набрання законної сили рішенням Верховного Суду у відповідній зразковій справі.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860