пільги щодо сплати податку для юридичних осіб

Добрий день! Ми є комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги". Підприємство зареєстровано ГУ ДФС у Запорізькій області с ознакой "НЕПРИБУТКОВАСТІ" 0031 - бюджетні установи. В СТАТУТІ також указано, що ми є неприбуткові. З 1 січня 2019р. ми фінансуємось з Національної служби здоровья, та місцевого бюджету. Платних послуг підприємство не здійснює. Підприємство здійснює господарську некомерційну діяльність, спрямовану на досягнення соціальних та інших результатів без мети одержування прибутку. Ми не маємо своїх гаражів для санітарного транспорту, тому ми орендуємо в комунальному закладі міської лікарні.

Звертаємось до Вас з проханням надати пояснення , повинні ми платити налог на землю від оренди приміщення, яке ми орендуємо в данному закладі?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Відповідно до пункту 14.1.147 Податкового кодексу плата за землю включає в себе дві категорії платежів:

  1. Земельний податок. Його сплачують власники земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійні землекористувачі (пункт 14.1.72 ПКУ).
  2. Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Її орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (пункт 14.1.136 ПКУ).

РОЗДІЛ XIII Податкового кодексу, який регулює нарахування та сплату плати за землю у більшій мірі визначає особливості справляння саме земельного податку. Лише декілька статей регулює справляння орендної плати.Головне у відносинах в сфері плати за землю правильно визначити, хто є платником, а хто ні. Згідно пункту 269.1 ПКУ платниками податку є:

  1. власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);
  2. землекористувачі.

власники земельних ділянок — юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (пункт 14.1.34 ПКУ).
землекористувачі — юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди (пункт 14.1.73 ПКУ).
Землекористувачі можуть сплачувати як орендну плату, так і земельний податок. Якщо у СГД укладений договір оренди, то він є платником орендної плати. Якщо СГД є постійним землекористувачем земельної ділянки, на якій розташоване якесь його майно, то такий суб’єкт господарювання є платником земельного податку як землекористувач.
Не є платниками земельного податку платники єдиного податку. Але тільки у разі, коли земля використовується ними для провадження підприємницької діяльності (пункт 297.1 ПКУ). На думку ДПСУ, платниками податку на землю є і власник землі і власник будівлі. Власник землі повинен платити земельний податок на підставі пункту 269.1 ПКУ. Власник будівлі повинен сплачувати податок на землю на підставі пункту 287.6 ПКУ. Така позиція викладена у Єдиній базі податкових знань на офіційному сайті ДПСУ.Орендар земельної ділянки державної або комунальної власності сплачує орендну плату до моменту втрати чинності або розірвання договору оренди землі. Власник будівлі сплачує земельний податок з моменту державної реєстрації права власності на нерухоме майно відповідно до пункту 287.6 Податкового кодексу. Податок на землю повинен сплачуватися до моменту укладання власником нерухомості договору оренди землі.Категорії юридичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку прописані у статті 282 Податкового кодексу.Податковим кодексом встановлена лише одна маленька особливість сплати податку на землю кооперативами та непідприємницькими товариствами. Вона міститься у пункті 276.1. І то, не можна сказати, що цей пункт стосується конкретно їх. Він стосується й інших випадків.

Згідно пункту 276.1 ПКУ, якщо земельна ділянка, зайнята житловим фондом, автостоянками для зберігання особистих транспортних засобів громадян та використовуються без отримання прибутку, гаражно-будівельними, дачно-будівельними та садівницькими товариствами, індивідуальними гаражами, садовими і дачними будинками фізичних осіб, земельний податок складає 3% від суми, визначеної відповідно до .Особливості встановлення орендної плати за землю визначені статтею 288 Податкового кодексу. Розмір орендної плати та умови її внесення встановлюються у відповідному договорі оренди. Незважаючи на те, що розмір орендної плати встановлюється в договорі оренди, Податковий кодекс встановлює для неї мінімальний та максимальний граничні розміри. Вони прописані у пункті 288.5.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]