Злочини у сфері статевої недоторканості

Нововведення до розділу IV ККУ

Поясніть будьласка в чому полягають відмінності ч. 4 ст. 153 ККУ від ст. 156.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Частиною 4 статті 153 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність за статеве насильство як вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, вчинені щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди. Ці діяння віднесені до статті "Сексуальне насильство" тому, що статевий акт без проникнення з малолітнім вважається близьким до такого, що був вчиненим з особою, яка перебувала в безпорадному стані, а саме-людиною з дитячою психологією.

Розпусні дії (ст. 156 ККУ) мають сексуальний характер і спрямовані на задоволені статевої пристрасті винного чи інших осіб, якщо дії здійснюються в їх присутності або на розпалювання статевого інстинкту в потерпілої особи. Такі дії не можуть полягати в природних статевих зносинах з особою віком до 16 років, бо такі дії передбачені ст. 155 кримінального кодексу. Розпусні дії можуть бути як фізичними (непристойні доторкання до статевих органів, навчання статевим збоченням тощо), такі і інтелектуальними (цинічні бесіди на статеві теми, ознайомлення дитини з еротичними малюнками та відеофільмами тощо).

З цього питання було в 2008 році прийнято постанову пленуму верховного суду "Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи".

Частиною 4 статті 153 ККУ передбачено вчинення статевого акту з особою віком до 14 років. Статтею 156 кримінального кодексу передбачене вчинення не класичних, не зовсім нормальних і розбещувальних дій статевого характеру щодо особи віком до 16 років.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]