В'їзд до України нерезидентам терміном до 1 рокк

01.02.2019

Добрый день. Я маю відмітку в паспорті про те що я стою на ПОСТІЙНОМУ консульському обліку в Литві. Чи можу я заїхати в Україну на своєму власному авто, яке повністю на мене оформлене без застави та інших проблем, але при цьому на консульському обліку я стою менше року. Мого знайомого не впустили. Якщо ні, то прокоментуйте чому?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

За новими правилами, розписаним у листі Держмитслужби, їздити рік на іноземних службових автомобілях можуть тільки власники або співзасновники закордонних фірм, і тільки в особистих цілях. А на працівників таких фірм це правило вже не поширюється, так само як і на машини, ввезені в країну конкретно для роботи. За порушення нових норм доведеться платити штраф. А якщо людина відмовиться платити – авто конфіскують”, гідно з п. а) ст.7 Глави III Додатка З Конвенції – “незважаючи на положення статті 5 цього Додатка: транспортні засоби комерційного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення і які здійснюють свою діяльність на користь останнього, навіть якщо вони зареєстровані або постійно проживають на території тимчасового ввезення”;

Окрім того, починаючи з 2013 року, Митна служба України видала негласний протиправний наказ пропускати всі іноземні автомобілі на територію України виключно в режимі “транзит на 10 днів”, хоча громадяни заявляють на кордоні режим “тимчасове ввезення “, що чітко зазначено в Конвенції. Однак, в порушення Стамбульської конвенції, Митниця фактично припинила оформлення тимчасового ввозу і позбавила всіх громадян можливості користуватися таким правом.

Основний мотив, який підштовхнув Митну службу порушити Конвенцію “Про тимчасове ввезення” – це катастрофічне падіння продажів вітчизняних ВАЗів, ТАЗів, УАЗів та інших корит на колесах. Зрозуміло, що самій Митниці від цього ні холодно, ні спекотно, і в даній ситуації Митниця стала інструментом центральної влади для припинення можливості для громадян України користуватися транспортними засобами іноземної реєстрації. Інших об’єктивних мотивів для порушення Україною вимог Стамбульської конвенції – немає.

Крім цього, слід зазначити, що автомобілі, поміщені в режим “транзит” – не конфіскуються. Суть в тому, що водій абсолютно впевнений, що його автомобіль поміщений в режим “тимчасового ввезення”, але потім з’ясовується, що митниця “нишком” помістила такий автомобіль в режим “транзит на 10 днів”. Природно, що якщо водій не вивезе даний автомобіль протягом десяти днів – йому загрожує штраф до 8500 гривень – але про це потерпілий вже дізнається пост-фактум – коли виписано постанову про накладення санкції. Тобто – класичний приклад державного шахрайства.Варто відзначити, що факт порушення Україною вимог Стамбульської Конвенції “Про тимчасове ввезення” вже вийшов на досить масштабний рівень. Громадянам, які постраждали від дій Митниці та районних судів, слід не лінуватися, а терміново спілкуватися в Європейський суд з прав людини. Термін подачі позову проти України становить шість місяців з дати останнього рішення суду. Крім цього – постраждалі громадяни мають повне право звернутися зі скаргою до Ради Європи про порушення Україною міжнародної Конвенції. Якщо Україну виключать зі Стамбульського договору – це паралізує всі комерційні перевезення, у тому числі – авіа, морські та залізничні. Ось ціна питання.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]