Закон України щодо соціального захисту УБД, ст.12

Я учасник бойових дій і навчаюсь у ВНЗ. Чи можу я отримати соціальну стипендію якщо мені виповнлось 27 років?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

14 травня 2015 року шляхом доповнення статті 12 того ж Закону "Про статус ветеранів війни" частинами 7-9.

Вони передбачили право військовослужбовців та інших учасників антитерористичної операції отримувати державну цільову підтримку для здобуття освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Хоча в Законі визначені форми державної підтримки (стипендії, підручники, оплата навчання, гуртожитки), порядок її надання мав бути встановлений Кабінетом Міністрів України.

Не зважаючи на чисельні запити з боку ЗМІ та громадськості, звернення депутатів, відповіді Кабміну довелось чекати не багато, не мало – півтора роки. Те, що Порядок з’явився на кінець 2016 року, до затвердження державного бюджету на 2017 рік, вже є гарною новиною, оскільки означає, що передбачені заходи підтримки будуть профінансовані.

Отже, про, що йдеться у 8 пунктах Постанови КМУ і як саме учасники АТО зможуть скористатися обіцяною підтримкою для здобуття освіти:В Законі "Про статус ветеранів війни" передбачене право на підтримку для здобуття освіти лише для учасників бойових дій, визначених у п.19 ст. 6 Закону та для дітей таких осіб.

Проте зміни, внесені в Закони України "Про вищу освіту", "Про охорону дитинства" та "Про професійну-технічну освіту", передбачають таку ж підтримку для дітей, зареєстрованих як внутрішньо-переміщені особи (ВПО), членів сімей осіб, які загинули під час або внаслідок участі в Революції Гідності та антитерористичної операції,за умови, що такі особи не досягли 23 років.Цікаво також, що згідно ч. 8, п.1 Порядку, держава бере на себе зобов’язання повторно надавати допомогу особам, які вже скористались державною цільовою підтримкою для здобуття освіти, але внаслідок стану здоров’я не можуть працювати за здобутою кваліфікацією.

За пред’явленням висновку медико-соціальної експертизи (МСЕК), відповідні особи можуть знову вступити до ВНЗ чи технікумів та розраховувати на покриття витрат на навчання з державного або місцевого бюджету.Пункт 2 Порядку надання державної цільової допомоги на освіту визначається, що допомога полягає в:

1) оплаті навчання за рахунок державного або місцевого бюджету шляхом зарахування вступників на навчання за державним замовленням. Тобто зарахування учасників АТО, їх дітей та членів сімей загиблих на бюджет державних та комунальних ВНЗ та технікумах.

Діти учасників бойових дій, які навчаються у технікумах чи ВНЗ за контрактом мають право на першочергове переведення на бюджет.

2) Частковій оплаті навчання за рахунок коштів державного або місцевого бюджету шляхом надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти особам, зарахованим на навчання за рахунок фізичних та юридичних осіб – тобто можливість отримання кредиту для навчання за контрактом для дітей, зареєстрованих як ВПО.

Порядок отримання державних кредитів передбачений Постановою КМУ №916 від 16.06.2003.

3) Соціальної стипендії для осіб, які навчаються на бюджеті за денною формою навчання – тобто для учасників бойових дій, їхніх дітей, членів сімей загиблих.

Соціальні стипендії призначаються студентам, які потребують соціального захисту та яким за підсумками навчання не призначена академічна стипендія.

Розміри соціальної стипендії регулюються Постановою КМУ №165 від 05.03.2008 року "Про деякі питання стипендіального забезпечення".

Можливість отримання таких стипендій надається учасникам бойових дій, їх дітям та членам сімей загиблих та потребує внесення відповідних цих категорій до Постанови КМУ №882 від 12.07.2004 "Про порядок призначення і виплати стипендій".

4) Безоплатному забезпеченні підручниками, яке фактично полягає у підтвердженні права користування, і так безоплатно, бібліотечним фондом відповідного навчального закладу. Це право передбачається для всіх категорій, які отримали право на цільову державну підтримку за Законом у травні 2015 року.

5) Безоплатному доступі до мережі Інтернет в навчальних закладах, який як і у випадку з безоплатним забезпеченням підручниками через бібліотечні фонди, і так надається безоплатно на територіях ВНЗ студентам ВНЗ.

6) Безоплатному проживанні у студентських та учнівських гуртожитках – для учасників бойових дій, членів сімей загиблих, дітей учасників бойових дій та дітей ВПО, які навчаються у професійно-технічних навчальних закладах.

7) Проживанні у студентських гуртожитках з пільговою оплатою у розмірі, визначеному вищим навчальним закладом – для дітей УБД, а для дітей ВПО за умови, що вони не отримують допомогу відповідно до постанови Кабінету Міністрів Украі?ни від 01 жовтня 2014 року No 505 "Про надання щомісячноі? адресноі? допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг".

Розмір плати за проживання у гуртожитках не може перевищувати 50 відсотків граничного розміру плати за проживання у студентських гуртожитках вищих навчальних закладів.Пункт 6 Порядку визначає, що для оформлення державної цільової допомоги особа, яка планує отримати таку допомогу подає заяву (у вільній формі) на ім’я керівника відповідного навчального закладу та додає до неї такі документи:

- Учасники бойових дій подають посвідчення УБД, дійсність якого перевіряється шляхом подання запиту до Єдиного державного реєстру учасників АТО.Пункт 5 Порядку передбачає, що державна цільова підтримка на навчання надається навчальним закладом, до якого зарахована особа і припиняється в разі відрахування особи з навчального закладу, надання особі академічної відпустки або перерви у навчанні, переведення до іншого навчального закладу.

У пункті 7 Порядку вказано, що допомога надається за рішенням керівника навчального закладу.

Така гнучкість у формулюванні дає підстави вважати, що не всі навчальні заклади йтимуть на зустріч відповідним категоріям і що ветерани АТО та їх діти зможуть скористатись своїми правами далеко не в усіх ВНЗ.Хоча, поки що спостерігається позитивне ставлення до учасників АТО, чисельність спроб допомогти, поступово, знижується в усіх сферах.

Після закінчення конфлікту висока ймовірність того, що не всі керівники ВНЗ вбачатимуть за доцільне перерозподіляти бюджетні місця аби забезпечити можливість на "пільгове" навчання учасникам бойових дій чи їх дітям.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]