Представники за довіреністю

20.11.2018

Доброго дня, я виступаю як предстаник у суді та представляю інтереси своєї сестри. Мною було надано копію довіреності . Однак позовну заяву було залишено без руху, вказуючи на те, що потрібно надати оригіл довіреноссті, при цьому посилаючись на рішення ВСУ. Підкажіть буди ласка, так як я не юрист, чи обгрунтовано було зашлишено позов без руху, та який номер рішення ВСУ, для цікавості хочу почитати. Дякую за відповідь..

Ваш коментар *

Відповіді юристів

В соответствии с пунктом 5 ст. 164 Гражданского процессуального кодекса Украины в случае если исковое заявление подписано представителем истца, до к исковому заявлению приобщается документ подтверждающий это представительство. То есть оригинал доверенности.

Но если неспеша подумать, то при варианте подписи искового заявления истцом, оригинал доверенности можно представить уже в суде.

Зв'язатися з юристом
Макаров Сергей Иванович, місто Дніпро
Телефон: предоставляется по согласию
E-mail:[email protected]
Skype:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: ГУСАРЫ ДЕНЕГ НЕ БЕРУТ

Як вбачається із ст. 38 ЦПК України, позивач, як сторона судового процесу, має право брати участь у цивільній справі особисто або через представника.

Положеннями ч. 1 ст. 44 ЦПК України унормовано, що представник, може вчиняти від імені особи, яку він представляє, усі процесуальні дії, що їх має право вчиняти ця особа.

За таких умов, позивач по справі може і, як правило, доручає своєму представнику також і підписання позовної заяви від свого імені та подання її в суд.

Відповідно до вимог п. 8 ч. 2 ст. 119 ЦПК України, якщо позовна заява подається представником, до неї додається довіреність чи інший документ, що підтверджує його повноваження.На практиці, представник позивача в цьому випадку, дуже часто на підтвердження своїх повноважень долучає копію довіреності чи іншого документу. В більшості випадків суд відкриває, якщо немає інших процесуальних перешкод, провадження по такій позовній заяві. В подальшому суд перевіряє повноваження представника на підставі оригіналу довіреності чи іншого документу, на підставі якого він діє.

Разом з цим, з аналізу положень п. 8 ч. 2 ст. 119 ЦПК України вбачається необхідність долучення до позовної заяви саме довіреності чи іншого документу, а не їх копій.Крім того, з ч. 5 ст. 42 ЦПК прямо слідує, що до матеріалів справи може бути приєднано, або ж оригінал документів, що підтверджують повноваження, або ж копії з них, посвідчені суддею.

Таким чином, будь-які інші копії, окрім тих, що посвідчені суддею з оригіналу не передбачені ЦПК як такі, що можуть бути підтвердженням повноважень представника. В свою чергу, враховуючи, що на етапі звернення до суду, суддя не може посвідчити вірність копії вказаного документу, виходить, що єдиним належним документом, якій слід долучити до позовної заяви є саме оригінал довіреності, чи іншого документу, що підтверджує повноваження.

Слід зауважити, що до аналогічних цілком очевидних висновків, в результаті тлумачення ч. 5 ст. 42 та п. 8 ч. 2 ст. 119 ЦПК України, приходять іноді і суди першої інстанції. Зокрема, 08 грудня 2016 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області виніс ухвалу по справі № 398/2948/16-ц про залишення позовної заяви без руху, де зазначив:

Закон вимагає надання саме оригіналу довіреності, а не копії, оскільки лише оригінал довіреності підтверджує повноваження представника на подачу позовної заяви. Лише за наявності оригіналу довіреності суддя має можливість встановити, що позов поданий повноважною особою і вирішити питання про відкриття провадження.Частина 8 статті 119 ЦПК України імперативно встановлює обов’язок надання саме довіреності (оригіналу), а не копії.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 4
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: +38 (096)-109-76-08


Ответы юристовОтветы юристов