Чи може роботодавець заставити звільнитись, чи є стаття на звільнення при недостачі

Доброго дня. Мені погрожують на роботі, що звільнять за статтею, якщо я добровільно не напишу заяву за власним бажанням. Ситуація наступна: я працюю в продажах, є напарник, нас 2 людей на торгову точку. Напарник старший на точці і відповідальний за неї. Ми 2є підписували акт матеріальної відповідальності. Приїхав Регіональний менеджер і була інвентаризація, була недостача на торговій точці на суму 700грн. Ця сума поділилась на 2 продавців, оскільки остання ревізія до тієї була ще за пів місяця до виходу напарника у відпустку, тому невідомо де той товар подівся. Напарник за день до відпустки знайшов пошкоджений товар і відклав цей товар зі словами, що прийде з відпустки і попросить начальства списати даний товар, щоб я не чіпала цей товар, він сам все вирішить після відпустки. Товару було +- 8 одиниць. за час відпустки напарника я знайшла ще 2 одиниці пошкодженого товару і доклала його до відкладеного ним. Після виходу з відпуски напарника (в перший робочий день), приїхала перевірка внутрішня з мережі і виявила цей пошкоджений товар. У мене був вихідний. Склали акт і сума штрафу 1000грн за те що він пошкоджений і не списаний. Після чого до мене зателефонув регіональний менеджер зі словами "такої недостачі ще не було на точці, тому ти заплатиш тих 1000грн за пошкоджений товар і 350грн за недостачу при інвентаризації, напишеш заяву за власним бажанням, або ми почнемо внутрішню перевірку з службою безпеки і звільнимо тебе за статтею", на моє запитання "Чому я маю одна оплачувати цей пошкоджений товар, якщо я його не пошкоджувала і чому напарник його не списав, якщо він старший на точці і товар був до відпустки", мені відповіли "Бо так буває, а доведи, що цей товар був до його відпустки і що ти його не пошкоджувала". Я сказала, що вони можуть подивитися по камерах, що я не пошкоджувала нічого і що товар, якого не вистарчало при інвентаризації я не брала, але мене проігнорували. Сказали, що я або плачу готівкою, або знімають з зарплати і я пишу заяву і допрацьовую до кінця місяця. Підкажіть, будь ласка, що робити в такій ситуації, чи мають вони право змушувати мене звільнятися, чи можуть мене звільнити за статтею, чи змушена я Одна оплачувати ці збитки? І чи є шанс хоча б звільнитися за згодою сторін, а не за власним бажанням, як вони вимагають?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Юлія.

Звільнятися чі ні, то тількі вам вирішувати.

Щоб звільнити за ініціативою власника потрібні підстави.

У вашому випадку іх немає, тому змушують писати заяву.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

Вітаю, Юлія.

1. Ваші роботодавці мають доводити факт недостачі, а не Ви виправдовуватись. Для цього їм потрібно мати на руках Акт прийому спірного товару, прийнятий та підписаний Вами. За його відсутності, жоден менеджер або інша особа не зможе в суді довести сам факт того, що Ви взагалі його одержували.

2. Акт про матеріальну відповідальність, який Ви підписували, сам по собі нічого не вартий без акту прийому/здачі конкретного товару. Ви матеріально відповідальна, але у разі претензій щодо нестачі товару у роботодавця мають бути докази, що саме Ви, саме цей товар приймали і що тільки Ви несети за нього відповідальність.

3.Вимоги, які Вам висунули, розраховані лише на те, що Ви злякаєтесь, сплатите кошти, які менеджер скоріш за все одразу ж покладе собі до кишені, а погроза звільнення за статтею - лише підсилюючий фактор примусити Вас зробити, що від Вас вимагають.

Порада. Вам провели внутрішню перевірку? можна ж так само влаштувати їм податкову перевірку їх господарської діяльності, і тоді вже у них може виявитись така недостача, що замало не здасться. Крім того, Ви завжди можете оскаржити своє звільнення у судовому порядку. Вибір за Вами, але в жодному разі не дозволяйте себе залякати.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860