хто відповідає за дитину?

Вчитель відпустив з уроків учня Моханько на прохання його батьків.

По дорозі додому Моханько заподіяв шкоду автомобілю громадянина Кусько. Кусько звернувся з вимогою до батьків про відшкодування збитків.

Батьки відмовилися, стверджуючи, що відповідати має школа, так як їхній син мав перебувати на уроках і за це відповідає адміністрація.

Директор заперечував дану претензію, так як це учитель відпустив учня на власний розсуд. Вчитель відмовився, стверджуючи, що відповідати повинні батьки, так як він відпустив учня з уроків на особисте прохання батьків.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня шановна Ольга.

Відповідно до стаття 1178. Цивільний кодекс України, шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла чотирнадцяти років), відшкодовується її батьками (усиновлювачами) або опікуном чи іншою фізичною особою, яка на правових підставах здійснює виховання малолітньої особи, – якщо вони не доведуть, що шкода не є наслідком несумлінного здійснення або ухилення ними від здійснення виховання та нагляду за малолітньою особою. Якщо малолітня особа завдала шкоди під час перебування під наглядом навчального закладу, закладу охорони здоров’я чи іншого закладу, що зобов’язаний здійснювати нагляд за нею, а також під наглядом особи, яка здійснює нагляд за малолітньою особою на підставі договору, ці заклади та особа зобов’язані відшкодувати шкоду, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини. Тобто ви повинні довести, той факт, що за проханням батьків відпусти дитину в період навчання (показання свідків, письмова проханням - записка або інше.

Окрім, того факт вашої вини втсновлюється рішенням суду, поки факт не доведений, ніхто не має права вимагати від вас матеріальної компенсації за завдану шкоду.

З повагою, Яна Сергіївна.

Зв'язатися з юристом
Титаренко Яна Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:+38 (067) 630-77-35
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації ( в особистих повідомленнях на сайті чи по e-mail) здійснюється на платній основі від 100 грн.( В залежності від складності питання).
Написання позовних заяв, скарг, договір та інших процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за конституцією ви можете слідуючи чином карта Приват банку 4149625810823912

Добрий вечір. Відпускання із навчання ("відпрошування") через належну причину вважається на практиці законним і необхідним. Згідно із ч. 4 ст. 1178 ЦК, якщо малолітня особа завдала шкоди як з вини батьків (усиновлювачів) або опікуна, так і з вини закладів або особи, що зобов'язані здійснювати нагляд за нею, батьки (усиновлювачі), опікун, такі заклади та особа зобов'язані відшкодувати шкоду у частці, яка визначена за домовленістю між ними або за рішенням суду. Для визначення суб'єкта, який зобов'язаний відшкодувати шкоду, завдану малолітнім, має враховуватись ступінь поважності причини відпрошування, правильність здійснення самого відпрошування тощо. Якщо учень Моханько завдав шкоду автомобілю ближче до школи, ніж до власного дому, то тут більше майнової відповідальності лежить на школі, а якщо ближче до свого житла-тоді відшкодовувати шкоду мають, в основному, батьки.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]