індексація грошового забезпечення поліцейських

добрий день! підскажіть, будь ласка, як повинна проводитися виплата індексації грошового забезпечення - повна сума, чи пропорційно відпрацьованому часу? є різні тлумачення у бухгалтерії, й виникло спірне питання

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Згідно ст. 2 Закону №1282-XII індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Так, оплата праці (грошове забезпечення) індексується в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Частина грошових доходів, яка перевищує такий прожитковий мінімум, індексації не підлягає.

Якщо мова йде про індексацію заробітної плати, то береться величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлений на місяць, за який здійснюється індексація. Тобто, якщо ми індексуємо заробітну плату наприклад, за листопад, то і прожитковий мінімум слід брати, той який встановлений для листопада.

Доходи, які підлягають індексації

п. 2 Порядку № 1078

Грошові доходи громадян, отримані на території України в гривнях і не мають разового характеру, зокрема:

- Оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, що мають постійний характер;

- Грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби;

- Пенсії з урахуванням надбавок, доплат, підвищень до пенсії, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги на прожиття, державної допомоги та компенсаційних виплат, які не визначаються залежно від прожиткового мінімуму, щомісячне довічне грошове утримання, що виплачується замість пенсії;

- Стипендії;

- Суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування;

- Суми відшкодування шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди в разі втрати годувальника.

Наприклад. Прожитковий мінімум для працездатних осіб з вересня 2015 року (в листопаді також) складає 1378 грн. Працівник отримує заробітну плату в розмірі 2500 грн. Якщо поріг індексації перевищено та заробітна плата підлягає індексації, індексуватися повинна лише її частина, яка дорівнює прожитковому мінімуму, тобто 1378 грн.

Сума індексації грошових доходів громадян визначається як результат множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін, поділений на 100 %.

Особі, яка працює, передусім індексується оплата праці.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]