АРБИТРАЖНЫЙ СУД

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися також і фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності. Как подать иск на банк в арбитражный суд?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Стаття 1. Право на звернення до господарського суду У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не с суб'єктами підприємницької діяльності.

Угода про відмову від права на звернення до господарського суду є недійсною.1. Коментована стаття встановлює правила звернення до господарського суду, а саме:

1) чітко визначає умови, за яких можна подати позов до господарського суду;

2) встановлює коло осіб, що можуть подати позов до суду;

3) передбачає право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ.

Положення ч. І коментованої статті реалізується відповідно до ст. 124 Конституції України, за якою правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Крім того, ч.1.ст.55 Конституції України гарантує кожному право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. 4.5 ст.55 Конституції України передбачає, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.У ч. І коментованої статті йдеться про три умови, за наявності яких особа має право звернутися за захистом:

1) своїх порушених або оспорюваних прав;

2) охоронюваних законом інтересів;

3) для вжиття передбачених ГПК України заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Щодо порушеного та оспорюваного права, то воно є об'єктом судового захисту позовного провадження. Наявність такого права зумовлює виникнення між суб'єктами господарювання споруКрім того, Конституційний суд України зазначив, що поняття "охоронюваний законом інтерес", що вживається у частині першій статті 4 Цивільного процесуального кодексу та інших законах України у логічно-смисловому зв'язку з поняттям "права" (інтерес у вузькому розумінні цього слова), означає правовий феномен, який:

а) виходить за межі змісту суб'єктивного права;

б) є самостійним об'єктом судового захисту та інших засобів правової охорони;

в) має на меті задоволення усвідомлених індивідуальних і колективних потреб;

г) не може суперечити Конституції і законам України, суспільним інтересам, загальновизнаним принципам права;

д) означає прагнення (не юридичну можливість) до користування у межах правового регулювання конкретним матеріальним та/або нематеріальним благом;

є) розглядається як простий легітимний дозвіл, тобто такий, що не заборонений законом.

Охоронюваний законом інтерес регулює ту сферу відносин, заглиблення в яку для суб'єктивного права законодавець вважає неможливим або недоцільним.Коментована частина також зазначає, що право звертатися до господарського суду реалізується відповідно до встановленої підвідомчості господарських справ. Підвідомчість справ господарським судам встановлено ст. 12 ГПК України.

2. Частина друга коментованої статті зазначає, що у випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися:

1) державні та інші органи;

2) фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності. Необхідно звернути увагу на те, що ГПК України наголошує на тому, що зазначені особи можуть звернутися до суду лише в разі надання їм такого права законом.

Фізична особа, що не є суб'єктом господарювання може подати позов до господарського суду:

1) в справах про банкрутство;

2) при корпоративних спорах.

Відповідно до ст. 1 Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" фізичні особи беруть участь у господарському процесі, якщо вони є кредиторами суб'єктів господарювання. Фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності, може звернутися до господарського суду у спорах, що виникають із корпоративних відносин. Таке право виникло у зв'язку із розширенням юрисдикції господарських судів Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів", що набув чинності з 29.12.2006 р. Інформаційно-методичний лист Верховного Суду України від 6 лютого.2007 р. №1-5/218, зазначив, що господарські суди розглядають справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновниками, акціонерами), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарського товариства, що пов'язані із створенням, діяльністю управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів. Тобто, можна зробити висновок, що учасники (засновники, акціонери), які є фізичними особами, мають право звертатися до господарських судів у спорах з цієї категорії справ. Відповідно до частини 3 коментованої статті угода про відмову від права на звернення до господарського суду є нікчемною. Разом з тим, варто зазначити, що угода про відмову від права на звернення до господарського суду може бути недійсною лише за умови викладення її в договорі або в окремому документі. В разі посилання сторін при розгляді спору на частину договору, яка передбачає зазначену умову, суд не повинен брати її до уваги. Не варто розцінювати як відмову від права на звернення до господарського суду бездіяльність особи в разі порушення її прав та законних інтересів, адже, як зазначається в ч. І. коментованої статті, звернення до господарського суду є правом особи, а не обов'язком, тому зацікавлена особа сама визначає, чи звертатися їй до суду за захистом свого права, чи ні.

Не вважається відмовою від права на звернення до господарського суду:

1) угода про передачу справи за згодою сторін на розгляд третейського суду (арбітражу) на підставі ст. 12 ГПК.;

2) встановлення у договорі заходів досудового врегулювання спору.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860