Сусідські відносини

11.10.2018

Доброго дня !Мій сусід поставив не прозору огорожу висотою 2 метри,а в нас там огород,біля

огорожі цієї відповідно нічого не росте,тому ми зробили там компостний майданчик.Там знаходиться зілля,листя і підгнивші овочі-фрукти.Запаху ніякого там не має.Сам майданчик занаходиться біля забору ,але в 20-25 метрах від його будинку.Сусід написав заяву на нас.Приїхали з екології і кажуть,що нам його треба розкидати,бо сусід шкодується.Скажіть будь ласка,я порушила Закон чи це все-таки просто придирки сусіда,який дуже вже хоче захопити ту ділянку,якою користувалась ще моя бабуся і тепер користуємось ми?І чи правильно поступає екологія заставляючи цей майданчик для компосту розкидати,хоча при цьому каже, що в кожного другого в дворі такі майданчики є і вони не завдають шкоди навколишньому середовищу,але на них не пишуть сусіди.Чи це просто відписка,щоб швидше вирішити їм це питання?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня. Такі відносини регулюються правовими актами "Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень ДБН 360-92**", затвердженими наказом Держкоммістобудування від 17.IV.1992, Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів, затвердженими наказом МОЗ від 19.VI.1996, "Планування і забудова територій ДБН Б.2.2-12:2018", затверджених наказом Мінрегіону від 23.04.2018 р. №100 (останні будівельні норми-нові і мають прийти на зміну деяким попереднім, тепер-здійснюється з перервами набуття їх чинності), "Планування і забудова сільських поселень ДБН Б.2.4-1-94", затверджених наказом мінбудархітектури від 05.01.1994 N 6 тощо. На практиці прийнято, щоб компостну яму чи купу власник має розміщувати в місці, максимально віддаленому від його та сусідських будинків, також-дещо віддалену від сусідніх ділянок, щоб не порушувати чуже право власності поганим запахом. Також ця купа має бути віддалена від інших об'єктів (наприклад, водойми), щоб не шкодити їм. Майданчики для компосту мають розміщуватись на мінімальній відстані від житлових будинків та літніх кухонь в 15 м., від питного колодязя-20 м. та не ближче 15 м. від вікон житлових будинків, в тому числі і сусідніх садиб.

Негайно приберіть цю купу з під-паркану сусіда. Інакше поміщення купи відходів в неналежному місці можуть кваліфікувати як адміністративне правопорушення, наприклад, за ст. 52 КУпАП "Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель". Сусід може також подати на Вас до суду в цивільних справах, для уникнення цього-виконайте вказівки органів екології та мінімізуйте порушення права власності сусіда.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]