збереження з/п і посади при службі по контракту

05.09.2016

Доброго дня, мене зовут Ірина, мій знайомий восени 2016 року пішов в армію по контракту, йому 26 років в армії до цього не служив, прийшла йому повістка і він пішов по контракту, працював на мясокомбінаті (офіційно) і йому сказали щоб він писав заяву на розрахунок згідно ст.36 КЗп ПУ але ж у законі про військовий обовязок і військову службу сказано що громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 51, частиною п’ятою статті 53, частиною третьою статті 57, частиною п’ятою статті 61 Закону України "Про освіту". Поясніть чи потрібно писати заяву на звільнення чи він має право на збереження посади і серед.з/п хоч і служе по контракту.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Найкраща відповідь

Доброго дня, Ірина. Ні, звільнятись йому не потрібно, адже згідно ст. 119 КЗпПУ дійсно встановлені гарантії для військослужбовців, в том числі для тих, хто служить за контрактом. За ними повинно зберігатись місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві. Якщо роботодавець по своїй ініціативі звільнить вашого знайомого, він може звернутись до суду.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40