Усунення перешкод у спілкуванні з дитиною

02.10.2018

Суд за позовом батька. діда , баби про усунення перешкод з малолітньою дитиною задовольнив позовні вимоги про усунення перешкод установивши способи спілкування з дитиною кожну другу і четверту п'ятницю з 15.00 до неділі 18.00 з можливістю проживання за місцем проживання ,батька, діда,баби без участі матері на свій розсуд. Чи маємо ми право відвідувати дитину в дитячому садку, школі, цікавитися його станом у вихователів, в другі дні і часи коли дитина на прогулянці, чи на перерві. Мати заперечує що ми маємо право тільки в дні визначеним, судом але обмеження в даному рішенні відсутні. Прошу роз'яснити

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня шановний Іване.

Мати та батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини. Мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Зв'язатися з юристом
Титаренко Яна Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:+38 (067) 630-77-35
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації ( в особистих повідомленнях на сайті чи по e-mail) здійснюється на платній основі від 100 грн.( В залежності від складності питання).
Написання позовних заяв, скарг, договір та інших процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за конституцією ви можете слідуючи чином карта Приват банку 4149625810823912

Доброго дня.

Відповідно до ст.257 СК України баба та дід мають право спілкуватися зі своїми онуками, брати участь у їх вихованні. Батьки , з якими проживає дитина , не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом своїх прав щодо виховання онуків. Якщо такі перешкоди чиняться , то баба , дід мають право на звернення до суду із позовм про їх усунення.

Відповідно до ст. 263 СК України спір щодо участі баби та діда у вихованні дитини вирішується судом відповідно до ст.159 СК України.

Відповідно до ст.18 СК України передбачено способи захисту сімейних прав та інтересів , зокрема , припинення дій, які порушують сімейні права.

Декларацією прав дитини , прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 року проголошено , що у всіх діях щодо дітей , незалежно від того , здійснюються вони державними чи приватними установами , що займаються питанням соціального забезпечення , судами , адміністративними чи законодавчими органами , першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Звичайно, було б чудово, якби в судовому рішенні було чітко прописано, що судом надається право, наприклад "... спілкуватися з дитиною з правом прогулянок по місту, відвідування дитячих розважальних закладів, враховуючи погодні умови та не порушуючи режиму дня дитини, турбуючись про стан її здоров*я; спілкування баби з онукою під час святкових днів дня народження дитини..." і т.д.

Якщо такого не прописано, то вам потрібно знаходити компроміси з матірю дитини.

Зв'язатися з юристом
Щербина Віра Миколаївна, місто Київ
Телефон:0939493474
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації на електронній пошті чи по телефону за домовленістю від 50 грн до 200 грн. в залежності від складності питання.
Написання процесуальних документів, заяв, скарг, договорів - ціна договірна.
Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта ПриватБанк 4149 4393 9471 9862

Мною було поставлення саме питання чи маємо ми право, батько, дід і баба відвідувати саме дитячий садок, а потім школу для короткочасного 5-10 хвилин спілкування з внуком цікавитися його станом, не порушуючи режиму, в інші дні не в дні за рішенням суду.. Рішення Суду - суд вирішив задовольнити наші позовні вимоги про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною і установив наступні способи участі другий і четвертий тиждень кожного місяця з 15.00 п,ятниці до 18.00 години неділі з можливістю проживання/ гостювання дитини за місцем проживання батька дитини, діда, баби з можливістю відвідувати культурно-масові, спортивні, розважальні та оздоровчі заходи, у відсутності матері дитини. Питання саме в тому що мати вимагає щоб ми не спілкувалися в дитсадку і не виясняли стан здоров,я і розвиток дитини, інтереси дитини Так як вона здійснює оман що дитина хворіє і др.

04.10.2018 в 11:39:18 відповідь для Иван

Доброго дня.

Якщо Вас не позбавлено батьківських прав, то Законодавством передбачено, що дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів.

Батьки, які проживають окремо від дитини, зобов’язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватися з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини.

Підсумовуючи викладене, матір не має права перешкоджати вам навідуватися до дитини та спілкуватися з нею, якщо таке спілкування не перешкоджає дитині у навчанні.

Зв'язатися з юристом
Щербина Віра Миколаївна, місто Київ
Телефон:0939493474
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації на електронній пошті чи по телефону за домовленістю від 50 грн до 200 грн. в залежності від складності питання.
Написання процесуальних документів, заяв, скарг, договорів - ціна договірна.
Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта ПриватБанк 4149 4393 9471 9862



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]