Тлумачення ст 80 КК України

Доброго дня, допоможіть студенту щодо правильного тлумачення ст. 80 ККУ "Звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку". А саме її частини третьої.

Ч.3 ст.80 ККУ зазначає: "Перебіг давності зупиняється, якщо засуджений ухиляється від відбування покарання. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з'явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання. У цьому разі строки давності, передбачені пунктами 1-3 частини першої цієї статті, подвоюються."

Так ось, в останньому реченні ч.3 ст.80 ККУ, на фоні двох перших речень, законодавець вказує про подвоєння строків давності тільки для пунктів 1-3 ч.1 ст.80 ККУ якщо особа ухилялася, і жодним словом не обмовлюється про подвоєння чи зупинення в пунктах 4 і 5 цієї ж першої частини ст.80 ККУ. З цього приводу виникають наступні питання.

1. Чи можно вважати що для пунктів 4 і 5, частини першої ст. 80 ККУ встановлені фіксовані строки давності, які не подвоюються і ніяк не змінюються, тобто зі спливом яких засуджений якщо навіть і ухилявся всерівно звільняється від відбування покарання? Адже законодавець взагалі нічого не вказав про вказані пункти 4 і 5 в частині 3 ст.80 ККУ??

2. Як взагалі розуміти речення - "Перебіг давності зупиняється, якщо засуджений ухиляється від відбування покарання. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з'явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання."

Є не зрозумілим що буде якщо наприклад особа що ухилялася буде затримана через 20, 30 років? Як повивинні відновлюватися та обчислюватися строки давності у таких випадках?

3. Чи є можливість звернутися за точними роз'ясненнями цієї статті до Конституційного суду, чи Верховного суду, чи Верховної ради? Якщо є то хто може звернутися, на яких підставах, із посиланням на який закон?

Наперед дуже дякую за відповіді.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

1) так

2)При ухиленні від відбування покарання строк давності не спливає протягом усього періоду ухилення, а його перебіг відновлюється з дня з'явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання що передбачено ч. 3 ст 80 КК України. Крім цього строк давності, який сплив до моменту ухилення засудженого від відбування покарання, не анулюється, а підлягає заліку і продовжує спливати з моменту з'явлення засудженого або його затримання. https://verdictum.ligazakon.net/document/69573631

3) треба вивчати судову практику, ЄДРСР в поміч

Зв'язатися з юристом
Наталія Вікторівна, місто Львів
Телефон:981099295
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість послуг: особисті консультації здійснюються на платній основі, оплата - від 500 грн (в залежності від складності питання).
Написання процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за консультацію можлливо шляхом переказу на
карту Приват Банку

Дякую Вам за відповідь Наталія Вікторівна. Я вірно зрузумів, що з дня з'явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання відновлюються строки давності, а ті строки що пройшли поки особа ухилялася (20, 30 років наприклад) всерівно зараховуються??

А також чи вірно я зрозумів з наведеної Вами ухвали Апеляційного суду Тернопільської області, що в апеляції було відмовлено саме тому що засуджений досі перебуває у розшуку, а якби він з'явився для відбування покарання та був присутній при розгляді клопотання в першій чи апеляційній інстанції, то суд звільнив би його за спливом строків давності?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860