Пільги членам сім'ї загиблого

Які пільги я з братом маю якщо у нас є посвідчення члена сім'ї загиблого.У квітні цього року у нас забрали всі пільги і сказали що посвідчення ваші вже не дійсні.Потім від знайомих почула що наче повертали ці пільги.Підчкажіть будь ласка.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Відповідно до пункту 4 зазначеної статті чинність Закону також поширюється на дітей померлих учасників бойових дій, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, до закінчення ними цих навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

При цьому до членів сімей загиблих військовослужбовців та інших осіб, зазначених у цій статті, належать утриманці загиблого, яким у зв’язку з цим виплачується пенсія; батьки та один з подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні.

Таким особам відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 року № 302 видаються посвідчення з написом “Посвідчення члена сім'ї загиблого”.

Дітям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, до досягнення ними 16-річного віку передбачені законодавством пільги надаються на підставі довідки, що видається матері (або іншому повнолітньому члену сім’ї загиблої особи, або опікуну) за місцем реєстрації дитини.

“Посвідчення члена сім’ї загиблого” видаються органами соціального захисту населення за місцем реєстрації громадянина.

Причинний зв’язок загибелі встановлюється військово-лікарськими комісіями. Для отримання відповідного висновку військово-лікарської комісії необхідно звернутися до військового комісаріату за місцем реєстрації.

2. Відповідно до статей 16, 17, 18 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” у разі загибелі (смерті) військовослужбовця члени його сім’ї мають право на одноразову грошову допомогу.

Законом визначений перелік осіб, які мають право на таку допомогу, підстави для її призначення та розміри залежно від обставин.

У разі смерті загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста одноразова грошова допомога призначається і виплачується у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату загибелі (смерті), рівними частками членам сім’ї, батькам та утриманцям. Наразі розмір такої виплати становить 609 тисяч гривень. Відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” непрацездатні члени сімей загиблих або померлих військовослужбовців, які перебували на їхньому утриманні, мають право на пенсію у разі втрати годувальника.

При цьому, Законом передбачено, що незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається: непрацездатним дітям; непрацездатним батькам і дружині (чоловікові), якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування, а також непрацездатним батькам і дружині (чоловікові) військовослужбовців, які загинули чи померли. (див. додаток 3)

Батьки військовослужбовців, інших осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які загинули (померли) у період проходження військової служби (виконання службових обов'язків) мають право на призначення дострокової пенсії за віком, після досягнення чоловіками 55 років, жінками - 50 років, за наявності страхового стажу не менше 25 років - для чоловіків і не менше 20 років - для жінок.

Детальніші консультації з цих та інших питань можна отримати у військових комісаріатах, органах соціального захисту населення та Пенсійного фонду України за місцем проживання.Відповідно до пункту першого статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (див. витяг) чинність цього Закону поширюється на сім’ї військовослужбовців, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов'язків військової служби (службових обов’язків), а також внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Пільга надається на газ, електроенергію, опалення, квартплату та інші комунальні послуги. Розміри пільги: Учасникам бойових дій -75%, інвалідам війни -100% Членам сім'ї загиблого -50%
А тут важливий момент:
Пільга надається на 21 кв.м. площі на кожну особу, яка має право на знижку та постійно проживає у житловому приміщенні. При наявності сім'ї, пільга розповсюджується на додаткові 10,5 кв.м. Тобто загальна площа, на яку росповсюджується пільга - 31,5 кВ.метри.

Пільги надаються не в залежності від форми власності та виду житла. За рішенням органів місцевої влади учасникам АТО можуть надаватися додаткові знижки на оплату комунальних послуг.
За додатковою інформацією потрібно звертатися безпосередньо до сільських, міських, обласних, районних рад за місцем проживання.
І на останок, у разі оформлення пільги за фактичним місцем проживання подається довідка про ненадання пільги за місцем реєстрації.

Якщо у вас виникли додаткові питання стосовно цієї теми, телефонуйте на "гарячу лінію" ГО "Юридична сотня": 0800-308-100

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (096)-109-76-08
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 2
Телефон: +38 (098) 414-65-40