Субвенціяя

Доброго дня.

При затвердженні районного бюджету була виділена освітня субвенція селищному бюджету на утримання дошкільних закладів освіти ( садочків ). Відповідно при формуванні селищного бюджету сума міжбюджетного трансферта була врахована. На даний час з районного в селищний бюджет надійшло субвенційних коштів в сумі лише за два місяці ( січень, лютий 2018р).

Підкажіть будь-ласка чи може районний бюджет не виконати взяті на початку року зобов"язання по виплаті освітньої субвенції? Чи має право не перераховувати дану субвенцію щомісячно? Кошти в районному бюджеті є, так як постійно робляться зміни на проплату незахищених статей ( прикладом є перерахування коштів на камери відеоспостереження). Чи є порушенням факт , що у 2017 році освітню субвенцію перерахували 20 грудня 2017р., заборгованість на момент перерахування становила 9 місяців

Дякую

Ваш коментар *

Відповіді юристів

КМУ за погодженням з Комітетом ВРУ з питань бюджету може здійснювати розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій та додаткових дотацій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій та додаткових дотацій (ст. 108 Бюджетного кодексу України3) Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам затверджено постановою КМУ від 14.01.15 р. № 64.У п. 8 Порядку № 6 прописано право місцевих рад планувати та здійснювати деякі видатки з місцевого бюджету понад обсяги субвенції. Які? На оплату поточних та капітальних видатків навчальних закладів, визначених у ст. 1032 БК, та погашення бюджетних зобов’язань минулих років, узятих на облік в органах Державної казначейської служби України5.Як вважає Мінфін, обласним державним адміністраціям необхідно проаналізувати стан забезпеченості усіх місцевих бюджетів області видатками на обов’язкові виплати (оплату праці, стипендії, оплату комунальних послуг та енергоносіїв тощо) і надати Міністерству освіти і науки України як головному розпоряднику коштів пропозиції щодо перерозподілу обсягів освітньої субвенції між місцевими бюджетами області, не збільшуючи при цьому загального їх обсягу.Наразі йдеться про питання відсутності у змінах до бюджетного законодавства фінансової підтримки для сільських (селищних) рад із державного бюджету на фінансування делегованих повноважень, визначених ст. 27 — 38 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні».Оскільки існуюча в Україні система місцевого самоврядування на сьогодні не задовольняє потреби суспільства, КМУ схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні9.Нагадуємо, Концепція затверджена розпорядженням КМУ від 01.04.14 р. № 333-р. Вона передбачає створення законодавчої бази діяльності ОМС та органів виконавчої влади на новій територіальній основі з визначенням повноважень та їх ресурсного забезпечення.

Мінфін зауважив: з урахуванням Концепції при внесенні змін до БК й передбачено, що до об’єднання ОМС сіл, селищ, міст районного значення виконуватимуть лише самоврядні повноваження.

Відповідно до таких бюджетів у повному обсязі зараховують всі податки і збори, крім загальнодержавних, які справляються на їх території. А от повноваження, які визначаються функціями держави, з бюджетів сіл, селищ та міст районного значення фінансуватись не будуть.

До речі, в разі об’єднання територіальних громад згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, такі бюджети матимуть прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Їх доходи формуватимуть відповідно до ст. 64 БК, а видатки – до ст. 89 та 91 БК (ст. 67 БК). Тобто, вони матимуть всі повноваження міст обласного значення.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (096)-109-76-08
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 2
Телефон: +38 (098) 414-65-40