Стаття 25. Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство., Конституція України

Доброго дня,

Чи можуть згідно Українського законодавства примусово надати дитині-українцю іноземне ( нідерландське громадянство), дитини -12 років , статус не підходить до вимог отримання нідерландського громадянства автоматично, отримання через суд не є добровільним. Мати-українка проти, батько-гр. Нідерландів, який не проживає з дитиною, но має повні права на дитину звертаєтся в суд. Перша інстанція дала йому відмову, он їде на апеляцію.

Чи не порушуються тут права дитини, яка має всі легальни документи на продивання і можливисть в Нідерландах з 12 річного віку висловляти свою думку стосовно дій пов`язаних з нею. Дитина проти.

Дуже дякую і чекаю на відповідь.

З повагою, Ольга Моголівець [email protected]

P.S. Згодна на оплату за розширену відповідь, яку я можу використати для відповіді в апеляційному суді. При аргументації на користь прав дитини, захисту її прав на збереження українського громадянства ( в українському законодавстві суперечливі статті щодо подвійного громадянства, воно не є признаним, але і не заперечується, для неповнолітніх не всі норми розкриті); треба довести, що при отриманні нідерландського без згоди, порушуються права дитини- українця, а в подальшому веде до втрати свого громадянства. За розширену відповідь англійською мовою додаткова оплата.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Ольга. Крім Конституції, потрібно керуватись ст.19  ЗУ "Про громадянство України":

Підставами для втрати громадянства України є:

1) добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття. Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто. Не вважаються добровільним набуттям іншого громадянства такі випадки:

а) одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави чи держав;

б) набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновителів унаслідок усиновлення її іноземцями;

в) автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства внаслідок одруження з іноземцем;

г) автоматичне набуття громадянином України, який досяг повноліття, іншого громадянства внаслідок застосування законодавства про громадянство іноземної держави, якщо такий громадянин України не отримав документ, що підтверджує наявність у нього громадянства іншої держави;

В автоматичному (тобто не в добровільному) порядку дитина може набувати за народженням громадянства України та громадянства іншої держави. Є ще процедура виходу із громадянства України на підставі ст. 18. І в такому разі згода дитини потрібна, якщо ій виповнилося від 14 до 18 років. В цілому ж ситуація у вас непроста і мені потрібно дійсно знати більше інформації про ваш випадок для більш детальної консультації. І я так розумію судові справи проходять в Нідерландах? Я не фахівець з права Нідердландів, але якщо ви зазначаєте, що підстав для отримання громадянства Нідерладів у дитини немає, то і в апелляційній інстанції батьку дитини буде відмовлено, крім того, суд іноземної держави не може примусово позбавити громадянства України, іноземні суди не мають такої компетенції.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860