Відпустка по догляду за дитиною до 3 років.

24.08.2016

Добрий день. Я працюю в школі вчителем, маю внучку 2-х років і хочу взяти відпустку по догляду за дитиною, так як діти обоє працюють. Мені відмовляють, мотивуючи тим, що дочка приватний підприємець (працює в салоні кпаси). Мені не зрозуміло, чому п/п, які змушені самі заробляти і на прожиття і на сплату всіх витрат (податок, пенсійний збір, аренда, комун. послуги, закупка матеріалів іт.д)не можуть скористатися таким правом, щоб бабуся доглядала за дитиною в той час, коли вони зайняті роботою. Чи можу я розраховувати на те, що моя просьба буде задоволена?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Добрий день, пані Оксана! Законом України "Про відпустки"  не  передбачено обмеження надання відпусток по догляду за дитиною в залежності від місця роботи мами. Навпаки, зазначено, що доглядати може батько, дідусь чи бабуся. Зверніться  з  письмовою заявою про Ваше бажання здійснювати догляд онуки до 3-х років, а в залежності від відповіді Ви матимете можливість оскаржити її в суді.

Зв'язатися з юристом
Марія Шутальова, місто Харків
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: особиста консультація від 100 грн (залежить від складності)
Позовні заяви, клопотання,тощо - за домовленістю, на картку.

Доброго вечора, Оксана. Так, ваше прохання про надання відпустки за дитиною до 3 років як бабусі повинні задовільнити, адже в ст. 179 КЗпП України вказано, що відпустку по догляду за дитиною може брати не тільки мати, а і батько дитини, бабуся, дідусь, інші родичі.

Відпустки для догляду за дитиною, передбачені частинами третьою, четвертою та шостою цієї статті, можуть бути використані повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

Тому якщо вам відмовлять після подання письмової заяви, ви можете звернутись до суду.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860