права на ребенка родителей

Какие права на ребенка имеет отец , если он был гражданином Украины, сейчас есть гр.Польши, мать и ребенок граждане Украины. В свидет.о рождении отец указан как гражданин Украины и не хочет вносить изменения , а также какаие права на ребенка имеет мать, если они не состоят в браке.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Юлія Казимірівна! Відповідно до ст. 141 Сімейного кодексу України  мати і батько мають рівні права та обов"язки щодо дитини, незалежно від того, перебувають вони в шлюбі,. чи ні.

Ви не зазначили, чи проживаєте разом з Вашим цивільним чоловіком, але  я  не зрозуміла, він живе у Польщі чи є тільки громадянином Польщі, а живе в Україні з Вами однією сім"єю. 

Якщо Ви не можете дійти згоди з чоловіком стосовно прав на дитину, то позивайтесь до суду, адже маєте рівні права та обов"язки, про що написано вище.

Зв'язатися з юристом
Марія Шутальова, місто Харків
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: особиста консультація від 100 грн (залежить від складності)
Позовні заяви, клопотання,тощо - за домовленістю, на картку.

Доброго дня, Юлія Казимировна. На підставі ст. 141 СК України батьки, незалежно від їх громадянства мають рівні права на своїх дітей. Громадянин Польші має права на свою дитину навіть якщо він розлучений з матірью дитини. Крім того, в ч.1 ст.3 ЗУ "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства"вказано:

1. Іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Але з вашого листа, нажаль, не зрозуміло, де зараз проживає батько, з ким проживає дитина. Якщо батько проживає окремо, то має право на спілкування з дитиною на підставі ст. 157 СК України:

1. Питання виховання дитини вирішується батьками спільно.

2. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

3. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

4. Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Той з батьків, хто проживає з дитиною, у разі його ухилення від виконання договору зобов'язаний відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану другому з батьків.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860