Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Якщо людина визнана померлою, за нею залишилась спадщина- квартира, домівка та банківський рахунок. Згідно ст 47 ЦК України заборона відчуження стосується лише нерухомого майна. За ст 181 ЦК України банківський

Юлія, норми ЦК містять загальні положення щодо банківського рахунку.

Успадкування коштів з банківського рахунку має свої особливості.

В будь-якому випадку для спадкування потрібні:

1) свідоцтво про право на спадщину;

2)дозвіл нотаріуса на одержання спадкоємцем частини вкладу/рахунку спадкодавця. При цьому нотаріус має право, а не зобов`язаний видати такий дозвіл раніше встановленого законом строку.

3) рішення суду.

На одержання частки від банківського рахунку мають право усі спадкоємці за законом. Так, наприклад, усі малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця,його батьки, непрацездатна вдова, вдівець мають право на спадкування частини вкладу за законом.

Розміщення коштів в банківській установі відбувається на підставі договору. Якщо останнім врегульовано питання спадкування, тоді застосовуються його положення, якщо ні - на підставі Закону.

Ви не можете вимагати надати Вам кошти з банківського рахунку спадкодавця лише на підставі того, що ст.47 ЦК забороняє відчужувати лише нерухоме майно. Зрештою ніхто не сказав, що накласти таку заборону і на рухоме майно можна за аналогією, з метою захисту прав спадкодавця.( у випадку, якщо це не врегульовано договором(між банком і спадкодавцем) або законом(нині чіткого порядку спадкування в такому випадку не встановлено, є лише загальні положення, які однак не дають підстав для безумовної передачі коштів з рахунку). Для одержання цих коштів Вам в першу чергу слід одержати нотаріально оформлений документ про право на спадщину рахунку/ його частини, де має бути зазначена частка рахунку, яка належить конкретно Вам.

У разі відмови з боку нотаріуса або банку - лише на підставі рішення суду. Це пов`язано з тим, що має місце саме визнання особи померлою, тобто факт смерті не встановлено. Юридично це має такі ж наслідки, як і в разі смерті, однак є ймовірність, що особа, оголошена судом померлою, може з`явитись цілою і неушкодженою. Тому нотаріусам. банкам та судам слід бути вкрай обережними. При передачі його майнових прав вони мають дбати про захист прав такої особи, а також мають вжити усі заходи для встановлення усіх спадкоємців.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]