Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Добрий день! Виконавчий лист боржнику направляється судом, чи позивачем? Терміни викогання вимог виконавчого листа

Вітаю, Юрій.

За загальним правилом при позовному провадженні, ви маєте подати заяву про видачу виконавчого листа до суду, який ухвалив відповідне рішення. Це можна зробити тільки після того, як рішення набере законної сили. Після цього, Вам видають вик. лист.

Пред`явити вик. лист до виконання можна до територіального відділу ДВС(за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна) на вибір стягувача.

Однак є випадки, коли виконавчий лист може бути направлено до виконання судом( п.3 ч.1 ст.26 Закону " Про виконавче провадження") ( далі-Закон).

Важливо дотримуватись термінів, протягом яких виконавчий лист можна пред`явити до виконання.

Згідно ст.12 Закону він становить:

- для посвідчень комісій по трудовим спорам і вик. листів, де стягувачем є держава або держ. органи - 3 місяці;

- виконавчі документи про стягнення періодичних платежів( аліменти, відшкодування шкоди, завданої внаслідок каліцтва тощо) - протягом періоду, на який призначено такі платежі;

- 3 роки для усіх інших.

Виконавчий документ про стягнення періодичних платежів може подати сам стягувач ( без виконавців) до підприємства, установи, організації, в якій боржник одержує зарплату, пенсію, стипендію тощо.

Щодо термінів, протягом яких має бути виконано стягнення, це залежить від виду стягнення. Крім названого, є ще безліч нюансів, які потрібно враховувати в кожному окремому випадку. Зокрема, має значення не тільки, коли відкрито виконавче провадження, а і коли рішення суду набрало силу.

Коментар надано на підставі чинної редакції Закону, однак не в усіх випадках строки та порядок відкриття виконавчого провадження регламентується саме чинною редакцією.

Ви поставили загальне питання, тому на нього може бути надана лише загальна відповідь. Для того, щоб надати належну відповідь, яка буде Вам корисною, потрібно знати деталі.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]