Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Суд наклав арешт на корп. права, далі сказали звертатися до реєстраційної служби, інші сказали до виконавчої служби. Що з цим робити і куди реально треба йти? (Це неповязано з кредиторами)

Доброго дня, Руслано Сергіївно!

Ваше питання досить доречне, адже законодавчого врегулювання, яке б надавало вичерпну відповідь з цього приводу, на даний час немає. Є лише неоднозначна практика застосування судами та державними органами нормативно-правових яктів, які якимось чином стосуються порушеного Вами питання.

В першу чергу потрібно розуміти про який саме арешт йдеться мова.

Ви маєте на увазі арешт, як спосіб забезпечення зобов'язання, що стосується вирішення спору з приводу цих корпоративних прав? Чи все ж таки арешт накладено, як захід забезпечення виконання інших зобовязань, не пов'язаних безпосередньо з цими правами?

З однієї сторони, в такому випадку доцільно надати рішення суду про накладення арешту і до реєстраційної служби, і до виконавчої. Але попередньо потрібно пересвідчитися, що в цьому рішенні міститься зобов'язання не тільки накласти арешт на корпоративні права, але й накласти заборону на вчинення дій державним реєстратором стосовно відчуження таких корпоративних прав, адже саме накладення арешту для реєстратора не є достатньою підставою для відмови в реєстрації змін щодо корпоративних прав (в тому числі щодо їх відчуження).

Що стосується виконавчої служби, то державний виконавець взагалі не має доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для безпосередньогго накладення арешту (окрім вікритого доступу на сайті Мінюсту звичайно ж), тому на виконання цього рішення буде винесена постанова про арешт, яка буде направлена реєстратору до виконання за місцем зберігення реєстраційної справи.

Отже, в першу чергу все залежить від того, який зміст згаданого Вами рішення суду. Також в цій ситуації є проблеми практичного виконання рішення суду, пов'язаного з арештом корпоративних прав, адже після того, коли все таки Вам вдасться накласти арешт на корпоративні права, слід розуміти, що заборона може стосуватися тільки відчуження таких прав, будь-які інші обмеження щодо реалізації корпоративних прав є неправомірними, тому що втручання в господарську діяльність заборонено законодавством. Тобто, власник корпоративних прав, може спокійно продовжувати розпоряджатися активами, які і становлять основну цінність в розумінні доцільності накладення арешту корпоративні права (окрім частки в статутному капіталі, але і тут є нюанси).

Взагалі питання досить складне, тому Вам краще звернутися до кваліфікованого спеціаліста за юридичною допомогою, надавши копії рішення суду про накладення арешту, процесуальних та інших документів, які відносяться до цієї справи.

Зв'язатися з юристом
Alina Gera, місто Київ
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: За домовленістю. Шукаю цікаві справи.

Подякувати можна на картковий рахунок
ПриватБанку 4149 4996 4506 7214



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860