Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Чи повинні відшкодовувати тимчасові користувачі лісовими ділянками постійним лісокористувачам (державним лісогосподарським підприємствам) збитки за самовільне зайняття лісових ділянок для рекреаційних

Відповідно до лісового кодексу, довгострокове (1-50 років) і короткострокове (до 1-го року) тимчасове користування лісами здійснюються без вилучення земельних ділянок у постійних лісокористувачів. Землі, що були порушені під час використання лісових ресурсів, приводяться відповідно до вимог законодавства винними в цьому особами за їх рахунок до стану, придатного для використання за призначенням.

Тобто при самовільному захопленні земельної ділянки порушуються права володіння та користування постійних лісокористувачів, в таких випадках-вони, згідно цивільного кодексу, мають право на пред’явлення цивільного позову про витребування майна з чужого незаконного володіння та відшкодування збитків (шкоди), якщо такі були завдані.

Постановою кабінету міністрів «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» від 23 липня 2008 р. визначено правила обчислення шкоди, завданої лісу, цей акт застосовується при кримінальному процесі чи провадженні за адмінправопорушеннями в лісовій сфері. Якщо ліс був об’єктом природно-заповідного фонду, то тут застосовується інша постанова кабміну-«Про затвердження такс…» від 24 липня 2013 року. Винна особа має нести відповідальність за кримінальним кодексом чи кодексом про адміністративні правопорушення, при цьому, якщо була завдана матеріальна чи моральна шкода-то вона має відшкодовуватись в порядку цивільного позову у кримінальному процесі чи цивільного позову стосовно провадження за адмінпроступками. Самовільне зайняття земельної ділянки передбачено ст. 53-1 КпАП, покарання там-невеликі штрафи. У Вашій ситуації також можуть застосовуватись статті КпАП 63-77 за наявності інших адмінпроступків. За законом «Про державний контроль за використанням та охороною земель» від 19.06.2003, самовільне зайняття земельної ділянки-будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]