Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Який вид оподаткування краще обрати при реэстрацыъ фермерського господарства?

Доброго дня пані Марина.

чотири форми фермерського господарства, а саме: ФГ – юридична особа, сімейне ФГ – юридична особа, ФГ – фізична особа підприємець, сімейне ФГ – фізична особа-підприємець. Очевидно, що законодавець впроваджує сімейні ФГ, пропонуючи їм самоорганізуватися на основі ФОПа – фізичної особи-підприємця, яким оформляється один із членів господарства.

1. Перша юридична невизначеність виникає при аналізі ч. 1 ст. 3 Закону України «Про фермерські господарства» та ст. 3 Сімейного кодексу України, на яку йде посилання при визначенні сімейного ФГ. Так, згідно з ч. 1 ст. 3 закону, членами фермерського господарства можуть бути подружжя, їхні батьки, діти, які досягли 14-річного віку, інші члени сім'ї, родичі, які об'єдналися для спільного ведення фермерського господарства, визнають і дотримуються положень Статуту фермерського господарства. Окремо закон вказує, що до членів сім’ї для цілей цього закону належать дружина (чоловік), батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, мачуха, вітчим, падчерка, пасинок, рідні й двоюрідні брати та сестри, дядько, тітка, племінники як голови фермерського господарства, так і його дружини (її чоловіка), а також особи, які перебувають у родинних стосунках першого ступеня споріднення з усіма вищезазначеними членами сім'ї та родичами (батьки такої особи й батьки чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти).

2. Другим нюансом, на який слід звернути увагу, є встановлення обмеження в останньому реченні ч. 5 ст. 1 Закону України «Про фермерське господарство», яке стосується залучення сімейним ФГ інших громадян лише для виконання сезонних та окремих робіт, які безпосередньо пов’язані з діяльністю господарства і потребують спеціальних знань чи навичок. Залучення в якості кого? Якщо у ролі працівника, то у ч. 1 ст. 27 Закону про фермерські господарства зазначено: «У разі виробничої потреби фермерське господарство має право залучати до роботи у ньому інших громадян за трудовим договором (контрактом)». Відтак, у нововведенні визначено обмеження на залучення працівників лише на сезонні та спеціалізовані роботи, натомість у чинній нормі (яка наведеним законопроектом не скасовується) такого обмеження не міститься.

3. Окремо щодо сімейного ФГ слід зазначити, що законодавець додав до Закону України «Про фермерське господарство» ст. 81, якою більш детально регулюєорганізаційно-правові моменти сімейного ФГ. Так, сімейне ФГ без статусу юридичної особи створюється на підставі оформлення голови господарства як фізичної особи-підприємця. Однак це ще не все. Надалі члени сім’ї зобов’язані укласти договір між собою у письмові формі та посвідчити його нотаріально. У ч. 5 ст. 81 передбачені істотні умови, які повинні бути врегульовані сім’єю для створення сімейного ФГ. Наведені вимоги дуже нагадують основні розділи статуту юридичної особи, різниця лише у тому, що відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» для створення юридичної особи не вимагається нотаріального посвідчення її статуту (засвідчення справжності підписів засновників на ньому), а за нотаріальне посвідчення договору про створення фермерського господарства необхідно буде заплатити.

4.Щодо спрощеної системи оподаткування, то на 4-ій групі мають право перебувати сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%. Вище зазначалося, що с/г товаровиробник – це юридична особа, а тому фізична особа не може перебувати на 4-ій групі оподаткування єдиним податком, залишаються перші 3 групи.

Зв'язатися з юристом
Бобрушко Люба Юріївна, місто Київ
Телефон:0684963771
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість послуг: 100 грн. ПриватБанк картка № 4149497855859932



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860