Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Хотим продать комнату в общежитии, подскажитепожалуйста, какая разница продавать куплей- продажей или дарственной.а?

Доброго дня, пані Ольго!

По-перше, слід визначити різницю між цими поняттями.

Дарування – це договір, за яким особа безоплатно передає у власність іншій особі майно в момент його укладення.

Дарування вигідно укладати між родичами: між подружжям, між батьками і дітьми, рідними братами і сестрами, між онуками та бабою чи дідом.

Тільки тоді той, кому дарується майно не платить податку на доходи фізичних осіб у розмірі 5 % від вартості майна, за всіх інших умов зобов'язання сплатити податок на доходи фізичних осіб має сплатити саме обдарований

Існують такі випадки із практики: особа придбала квартиру через дарування, потім з певних обставин суд визнав договір недійсним і зобов’язав особу повернути квартиру минулому власнику.

Купівля-продаж – це договір, за яким продавець за визначену ціну передає конкретне майно покупцю.

При купівлі-продажу нерухомості потрібно буде сплатити податки: це і держмито, і збір до Пенсійного фонду, а в окремих випадках й податок на доходи фізичних осіб.

Договір дарування та купівлі-продажі нерухомості обов’язково підлягають нотаріальному посвідченню і саме він зможе визначити точну вартість укладення договору.

Слід зазначити, що Вам , як продавцеві вигідніше укласти договір дарування , однак не забуваємо, що інтереси обох сторін зобов'язання мають бути враховані при укладанні угоди.

Окремо додам, що не оподатковується податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) дохід, одержаний платником податків від продажу (обміну) не частіше одного разу впродовж звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, яка не перевищує норми безоплатної передачі, та за умови перебування такого майна у власності платника податків більше ніж 3 роки (п. 172.1 ст. 172 Податкового Кодексу України).

Для детальної консультації звертайтесь особисто.

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860