Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

виплата 6 місяців зарплатні після звільнення з виборної посади(закінчення повноважень), попередній роботодавець надав довідку про неможливіть працевлаштування.

Ініціатором звільнення є працівник, тому він повинен письмово попередити про власне бажання розірвати з установою трудовий договір — написати заяву. Згідно з ч. 1 ст. 282 Виборчого кодексу ТВК не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює шляхом опублікування у місцевих друкованих засобах масової інформації результати виборів, а також розміщує їх на офіційному веб-сайті комісії чи відповідної ради (за наявності), регіонального, територіального представництва Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення). Отже, у заяві працівнику слід вказати, де саме опубліковані результати (можна додати копію публікації з газети, в якій оприлюднені результати виборів, де він фігурує як переможець).

Після цього керівник установи видає наказ про звільнення працівника за п. 5 ст. 36 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП): «<…> перехід на виборну посаду».

У день звільнення з працівником потрібно провести остаточний розрахуноквиплатити зарплату за фактично відпрацьований час і компенсацію за невикористану відпустку та видати трудову книжку із записом про звільнення та інші документи, пов’язані з роботою.

Не рекомендуємо замість компенсації надавати відпустку з наступним звільненням. Щоб не сталося так, що у вас він буде ще працівником і одночасно його приймуть на посаду голови.

У графі 3 трудової книжки робите запис: «Звільнений у зв’язку з обранням на виборну посаду в Гарну сільську раду, п. 5 ст. 36 КЗпП України» (п. 2.28 Інструкції № 58

4

).Інші виборні посади Це керуючий справами (секретар) виконкому, заступники відповідного сільського, селищного, міського голови та староста.

На такі посади особи призначаються шляхом затвердження відповідною радою за поданням голови. Дані посади також належать до категорії виборних, і підставою для звільнення таких осіб у зв’язку з переходом на таку посаду також є особиста заява та копія рішення ради про затвердження на відповідній посаді.

Звільнятися з попереднього місця роботи до сесії місцевої ради, де розглядатиметься питання про затвердження особи на відповідній посаді, працівник не зобов’язаний.

Гарантії Після звільнення працівника про нього доведеться пам’ятати ще деякий час. Так, для працівників, обраних на виборні посади, ст. 118 КЗпП визначено певні гарантії. Наприклад, працівникам, яких звільнили з роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в ОМС, надається після закінчення їх повноважень за виборною посадою попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою працівника, на іншому підприємстві, в установі, організації.

Отже, не виключено, що через 5 років (термін повноважень за виборною посадою) ваш працівник «попроситься» до вас назад. Тоді його необхідно буде працевлаштувати.

Все піде як по маслу, якщо з працівником, який прийшов на вакантну після звільнення обраного працівника посаду, ви уклали строковий трудовий договір, як того вимагає абз. 2 ч. 1 ст. 33 Закону про статус депутатів

5

. Цей договір розривається в разі повернення його попередника на роботу, але не пізніш як через 3 місяці після припинення повноважень за виборною посадою.

Звільнити працівника, з яким ви уклали трудовий договір на невизначений строк у зв’язку із закінченням повноважень за виборною посадою його попередника, ви вже не можете. Зазначимо, що в таких діях суди не вбачають порушень (див. постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 21.10.2015 р. у справі № 804/11722/14

6

, постанову Рівненського міського суду від 27.03.2007 р. у справі № 2-893/2007

7

). У такому разі ви повинні запропонувати іншу рівноцінну роботу (посаду).

Якщо ви запропонували працівнику, який повернувся, рівноцінні вакантні посади у вашій установі, однак жодна з них йому не до вподоби, складіть Акт про відмову особи від запропонованих вакантних посад. Це буде для вас надійним алібі, якщо справа дійде до суду (див. ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 08.04.2010 р. у справі № 2а-7764/09/0470

8

).

Тож якщо для колишнього працівника немає рівноцінної роботи (посади) у вашій установі або іншої, за його згодою ви повинні видати довідку про неможливість його працевлаштування (у довільній формі). Чинним законодавством не передбачено відповідальність за незбереження за працівником роботи (посади), якщо після його повернення його посада зайнята працівником з безстроковим трудовим договором, а від наявних вакантних посад працівник, що повернувся, відмовився.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]