Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

чи має право на пенсію за вислугою років завідувач відділу культури

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено право на пенсію за вислугу років, незалежно від віку, артистам театрально – концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів за наявності стажу творчої діяльності від 20 до 35 років за переліком та в порядку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Надалі наведемо умови, за яких артисти мають право скористатися достроковим призначенням пенсії за вислугу років. Насамперед це залежить від тривалості творчого стажу та категорії артистів.

Так, згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 № 161 “Про внесення змін до Переліку посад артистів театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів, які мають право на пенсію за вислугу років” (далі – Перелік), яка набула чинності з 20.03.2018, право на пенсію за вислугу років, незалежно від віку, мають:

  1. За наявності стажу творчої діяльності на посадах не менше 20 років:

– артисти балету та балету на льоду;

– артисти – виконавці танцювальних номерів у професійних художніх колективах;

– артисти театрів міміки та жесту;

– травесті (артисти, які виконують ролі хлопчиків, підлітків, дівчаток);

– артисти цирків і концертних організацій: гімнасти, мотовелофігуристи, еквілібристи, балансери, акробати, наїзники, дресирувальники диких звірів, борці, силові жонглери, ліліпути – артисти всіх найменувань та клоуни, які виконують номери жанрів циркового мистецтва, що дають право на пенсію за вислугу років ;

– артистки-вокалістки (солістки), солістки-бандуристки театрів опери і балету, музичних і музично-драматичних театрів, концертних організацій, телебачення і радіомовлення, оперних студій вищих навчальних закладів мистецтв, жокеї.

  1. За наявності стажу творчої діяльності на посадах не менше 25 років:

– артисти-вокалісти (солісти) театрів опери і балету, музичних і музично-драматичних театрів, концертних організацій, телебачення і радіомовлення, оперних студій вищих навчальних закладів мистецтв (крім артисток-вокалісток (солісток), вказаних у пункті 1;

– артисти – виконавці трюкових номерів (каскадери);

– артисти професійних хорових колективів, які виконують сольні партії;

– артисти, які грають на духових інструментах у професійних художніх колективах;

– артисти-ляльководи в театрах ляльок і цирках;

– артисти театрів юного глядача (театрів для дітей та юнацтва);

– жонглери та артисти оригінального жанру в цирках і концертних організаціях.

  1. Артисти хору театрів опери і балету та професійних художніх колективів за наявності стажу творчої діяльності не менше 30 років.

До стажу, визначеного цим пунктом, зараховується також робота на посадах, передбачених пунктами 1 і 2 цього Переліку.

  1. 4. Творчі працівники (крім перелічених у пунктах 1-3 цього Переліку) театрів опери і балету, музичних театрів, а саме:

а) артисти драми, артисти оркестру, які грають на духових інструментах, за наявності стажу творчої роботи на сцені на посадах, зазначених у цьому підпункті, не менше 25 років:

До стажу, визначеного цим підпунктом, зараховується також робота на посадах, передбачених пунктами 1 і 2 цього Переліку.

б) артисти оркестру (крім тих, які грають на духових інструментах), артисти хору і мімічного ансамблю, концертмейстери-піаністи, артисти вокально-драматичної частини за наявності стажу творчої роботи на сцені на посадах, зазначених у цьому підпункті, не менше 30 років:

Для визначення стажу творчої діяльності враховуються записи у трудовій книжці та інші документи, у разі необхідності, що містять інформацію про роботу на посадах, які надають право на зазначений вид пенсії. Під час обчислення розміру пенсії застосовується алгоритм розрахунку, за яким визначається і пенсія за віком, тобто з урахуванням двох ключових показників – тривалості страхового стажу та середньомісячного заробітку, з якого сплачено страхові внески (єдиний внесок).

При цьому слід пам’ятати, що пенсія за вислугу років призначається з дня звернення, за умови звільнення з посади, що дає право на таку пенсію.

Також доречно нагадати, що вказаній категорії працівників, що не скористаються правом на дострокове призначення пенсії за вислугу років і які на час досягнення пенсійного віку працюють в закладах та установах державної або комунальної форми власності на вищезазначених посадах, та мають страховий стаж роботи на таких посадах: чоловіки – 35 років, а жінки – 30 років (згідно із пунктом 7-1 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та Порядком обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1191), під час призначення пенсії за віком буде виплачено грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій, розрахованих на день її призначення.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]