Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Доброго дня. Потрібна консультація відносно служби за контрактом в ЗСУ. Така ситуація, брат-батько одинак, виховує неповнолітню доньку. Хоче звільнитися за сімейними обставинами . Написав рапорт на звільнення

Типовим порушенням з боку Міністерства оброни України, а також військових частин є нерозірвання контракту за ініціативи військовослужбовця. Зазвичай такі випадки практично ніяк не обґрунтовані або спровоковані неправильним тлумаченням норм законодавства, що регулюють ці питання.Розглянемо як приклад рішення Тернопільського окружного адміністративного суду, Справа № 1940/1743/18 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/78120347)відповідно бездіяльність Міністра оборони України щодо невинесення наказу про звільнення позивача за його ініціативи та за наявності підстав, передбачених Законом, в межах місячного строку з дня надходження рапорту..Позивач заявляє про наявність порушення його конституційних прав, оскільки протягом тривалого часу не може влаштуватись на іншу роботу та забезпечувати себе достатніми засобами для існування та утримання своєї сім’ї, оскільки відповідачі своєчасно та добросовісно не розглянули його рапорту про звільнення, не надали жодної відповіді на рапорти, абсолютно проігнорувавши їх.Відповідно до п.п.ґ п.2 ч.5 ст.26 Закону №2232-ХІІ, контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах: під час дії особливого періоду (крім періодів з моменту оголошення мобілізації – протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану – до оголошення демобілізації), зокрема, через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

  • військовослужбовці-жінки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років;
  • виховання матір’ю(батьком)-військовослужбовцем, яка(який) не перебуває у шлюбі, Дитини або кількох дітей віком до 18 років, які з нею(з ним) проживають, без батька(матері);Згідно з п.12 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 р. №1153/2008 встановлення, зміна або припинення правових відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом та за призовом осіб офіцерського складу (зокрема, присвоєння та позбавлення військового звання, пониження та поновлення у військовому званні, призначення на посади та звільнення з посад, переміщення по службі, звільнення з військової служби, залишення на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, направлення за кордон, укладення та припинення (розірвання) контракту, продовження його строку тощо) оформлюється письмовими наказами по особовому складу на підставі відповідних документів, перелік та форма яких встановлюються Міністерством оборони України.

    Згідно з п. 34 зазначеного положення контракт припиняється (розривається) зокрема у день, зазначений у наказі командира (начальника) військової частини по стройовій частині про виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (у разі дострокового припинення (розірвання) контракту, звільнення з військової служби або направлення для проходження військової служби до іншого військового формування з виключенням зі списків особового складу Збройних Сил України).Відповідно до п. 233 Положення військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення.

    Пунктом 236 Положення визначено, що з військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом, перед їх звільненням проводиться бесіда з питань звільнення.

    Форма, порядок оформлення та зберігання документа, в якому відображається зміст проведення бесіди, визначаються Міністерством оборони України.Позивач надав командуванню військової частини докази про наявність підстав для розірвання контракту про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України та звільнення з військової служби у зв’язку з сімейними обставинами, про що подав ряд рапортів про звільнення з військової служби, які відповідачем взагалі не розглянуті та жодної відповіді про задоволення чи незадоволення поданих позивачем рапортів останньому не надходило. Також не вказувалось на необхідність подання додаткових документів чи оригіналів документів, що подані первинно. Позивачу не повідомлялось про необхідність прибути на бесіду, як це передбачає Положення, а також відсутнє будь-яке реагування командування військової частини на подані рапорти позивача.

    Отже, має місце нерозгляд рапортів позивача про звільнення його з військової служби.Суд зазначає, що вирішення питання щодо розірвання чи нерозірвання контракту про проходження позивачем військової служби у Збройних силах України належить до повноважень військової частини А3215 і суд не вправі його підміняти.

    Таким чином, з метою належного захисту прав свобод та інтересів позивача, суд приймає рішення, яким частково задовольняє позовні вимоги та зобов’язує військову частину А 3215 розглянути рапорти позивача про звільнення із військової служби та розірвання контракту про проходження військової служби у Збройних силах України. На цьому прикладі ми бачимо порушення але суд нічого не може сам прийняти тільки начальник частини .Звоніть на гарячу лінию МІністерства оборони.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]