Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

РАБОТА В ГЕРИАТРИЧЕСКОЙ ПОЛИКЛИНИКЕ ДАЕТ ПРАВО НА УДВОЕНИЕ СТАЖА.

Працівникам медичних закладів призначаються пенсії за вислугу років чи пенсії за віком на пільгових умовах. Це залежить від того, яку посаду обіймала та в якому закладі охорони здоров’я працювала особа.

Умови призначення пенсій за вислугу років медичним працівникам
Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон №1058) передбачено, що пенсії за вислугу років призначаються згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. Та оскільки на даний час такий законодавчий акт не ухвалено, пенсії призначаються за нормами Закону №1058 у разі досягнення пенсійного віку та за наявності стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». Стаж роботи в установах та на посадах, який дає право на пенсію за вислугу років, називають спеціальним стажем роботи.
До 1 січня 2016 року і чоловіки, і жінки виходили на пенсію за вислугу років незалежно від віку. Фактично єдиною умовою для цього була наявність необхідного (25 або 25 років 6 місяців) спеціального стажу роботи. Із 1 січня 2016 року встановлено пенсійний вік, після досягнення якого особи мають право на пенсію за вислугу років, від 50 до 55 років (залежно від дати народження медичного працівника). При цьому і жінкам, і чоловікам установлено єдиний вік виходу на пенсію. Пенсійний вік збільшується поступово. Зокрема, особи з датою народження по 30.06.1966 р. виходитимуть на пенсію за вислугу років після досягнення 50-річного віку. Ті, які народилися в період із 01.07.1966 р. по 31.12.1966 р. право на таку пенсію матимуть у 50 років 6 місяців, а ті хто народився з 01.01.1967 р. – 30.06.1967 р., – після досягнення 51 року тощо. Особи, які народилися після 01.01.1971 р., матимуть право на пенсію за вислугу років у разі досягнення віку 55 років.
Така пенсія призначається за умови звільнення з посади, яка дає право на пенсію за вислугу років.
Водночас, якщо медичний працівник має: на 1 квітня 2015 року не менше як 25 років або на 31 грудня 2015 року не менше як 25 років 6 місяців стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років, таку пенсію йому призначають після звільнення з роботи за спеціальністю незалежно від віку.
Чи всі медичні працівники мають право на пенсію за вислугу років?
Ні. Право на пенсію за вислугу років мають лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад). Перелік посад і закладів, робота яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 р. № 909 (далі – Перелік № 909).
Який порядок обчислення спеціального стажу?
Порядок обчислення спеціального стажу й умови, за яких особа набуває право на пенсію за вислугу років, визначено Законом України «Про пенсійне забезпечення».
Під час визначення права на пенсію за вислугу років стаж обчислюється за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення» та постанови Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637 – за даними трудової книжки, а за потреби – на підставі уточнювальних довідок.
Чи дає право на пенсію за вислугу років робота в приватній лікарні?
Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених Переліком № 909, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів та установ.
Чи зараховується до спеціального стажу час роботи на виборній посаді в органах місцевого самоврядування? За яких умов?
Згідно зі ст. 7 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», правовий статус посадових осіб місцевого самоврядування визначається, зокрема Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», яким передбачено, що час роботи на виборній посаді в органах місцевого самоврядування зараховується до стажу роботи за тією спеціальністю, за якою депутат працював до обрання. При цьому якщо спецстажу достатньо для виходу на пенсію за вислугу років без урахування часу роботи на виборній посаді в органі місцевого самоврядування, то звільнення із цієї посади для призначення пенсії не вимагається, і пенсія за вислугу років виплачується й під час роботи особи в органі місцевого самоврядування.
Чи зараховується до спеціального стажу час навчання
в медичному училищі чи інституті?
Зарахування до спеціального часу навчання в учбових закладах чинним законодавством України не передбачено.
Чи зараховується до такого стажу час здійснення медичним працівником медичної практики?
Період здійснення медичної практики (на підставі ліцензії) медичним фахівцем, котрий зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності (фізична особа) та який у той час не перебуває в трудових відносинах із закладом охорони здоров’я, не зараховується до спеціального стажу, оскільки законодавством передбачено одночасне виконання двох умов: робота у відповідному закладі та на відповідній посаді.
Водночас за наявності в такої особи належної кількості спеціального стажу та якщо вимагається – досягнення пенсійного віку, тобто вона має право на призначення пенсії за вислугу років, припинення підприємницької діяльності під час призначення пенсії за вислугу років не вимагається, оскільки це не є робота, яка дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]