Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Доброго дня! Допоможіть мені, будь ласка у такому питанні: я хочу приватизувати дачну ділянку у СТ. Відстань від Каховського водосховища 150 м, але є ухил більше ніж 4 град. Держгеокадастр на підчставі

На щастя ВС останніми рішеннями став звужувати розуміння поняття «дискретні повноваження» чим запобігає перетворенню судових рішень у цій царині на туалетний папір. Пропонуємо Вашій увазі блискуче рішення, яким ВС ефективно припинив безлад, якій відбувався в органі Держгеокадастру.

Перш за все треба зауважити, що першу стадію - дозвіл на розробку проекту землеустрою, щодо відведення з/д заявник пройшов через суд ще у 2007 році. Тобто, Держгеокадастр вже тоді порушував права заявника і незаконно заважав в оформленні прав на землю.

У 2018 році, коли заявник вже мав на руках погоджений проект та витяг з Державного земельного кадастру та нарешті наблизився до фіналу, орган Держгеокадастру чотири рази відписками - листами, а не своїм рішенням відмовляв у затвердженні проекту землеустрою.

Після цього заявник звернувся із позовом до суду про зобов’язання органу Держгеокадастру затвердити проект землеустрою. Суди першої та апеляційної інстанції прийшли до помилкового висновку, що оскільки орган Дергеокадастру не розглядав проект відведення з/д та не прийняв конкретного рішення (затвердити або відмовити) така позовна вимога є передчасною. А належним способом захисту прав заявника в такому випадку є лише «зобов’язання відповідача повторно розглянути заяву про затвердження проект землеустрою з/д).

Суд касаційної інстанції змінив резолютивну частину рішення судів та зобов’язав орган Держгеокадастру затвердити проект землеустрою щодо відведення з/д.

Зокрема ВС чітко роз’яснив, чому в цьому випадку у органу Держгеокадастру немає дискреційних повноважень. Єдиною підставою для відмови у затвердженні проекту землеустрою є його непогодження в порядку, передбаченому ст. 181-1 ЗК України, а також при відсутності обов’язкової державної експертизи у передбачених законом випадках. Окрім цього відповідь на заяву про затвердження проекту відведення з/д у формі листів, а не шляхом прийняття управлінського рішення органом Держгеокадастру недопустима.

Жодних інших правових підстав для відмови у затвердженні проекту землеустрою після його погодження в порядку статті 186-1 Земельного кодексу України, норми статті 118 Земельного кодексу України не містять. При цьому перевірка на відповідність проекту землеустрою вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів має здійснюватись саме на етапі погодження такого проекту.

Повноваження державних органів не є дискреційними, коли є лише один правомірний та законно обґрунтований варіант поведінки суб'єкта владних повноважень. Тобто, у разі настання визначених законодавством умов відповідач зобов'язаний вчинити конкретні дії і, якщо він їх не вчиняє, його можна зобов'язати до цього в судовому порядку. Зобов’язати орган Держгеокадастру видати дозвіл на розробку проекту землеустрою є неправильним способом захисту порушеного права, у випадку якщо заявник отримав відписку, а не відмовний наказ (ВС/КАС, №806/2208/17 від 11 квітня 2018р)Дискреційні повноваження як мем стали улюбленою підставою з боку суб’єктів владних повноважень для обґрунтування причин очевидно незаконних відмов за зверненнями фізичних та юридичних осіб. Чиновник каже: «закон дозволяє мені діяти як завгодно, і зобов’язати мене через суд ухвалити конкретне рішення чи вчинити дію на користь заявника неможливе, навіть якщо я кричуще порушую його права».

        • Стаття 60. Прибережні захисні смуги

Порівняти з редакцією статті від 07.08.2011 05.01.2011 25.10.2001

1. Вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності встановлюються прибережні захисні смуги.

2. Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:

а) для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 гектари - 25 метрів;

б) для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3 гектари - 50 метрів;

в) для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

При крутизні схилів більше трьох градусів мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

3. Уздовж морів та навколо морських заток і лиманів встановлюється прибережна захисна смуга шириною не менше двох кілометрів від урізу води.

Прибережні захисні смуги встановлюються за окремими проектами землеустрою.

Межі встановлених прибережних захисних смуг і пляжних зон зазначаються в документації з землеустрою, кадастрових планах земельних ділянок, а також у містобудівній документації.

Прибережні захисні смуги встановлюються на земельних ділянках усіх категорій земель, крім земель морського транспорту. Нужно подымать документацию СТ и смотреть что у него.Разрабатывайте проэкт по умолчанию потом надо разбираться перезвоните более подробно проконсультирую

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860