Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Підскажіть будь-ласка,я працюю більше 20 років в лікарні,за цей час є 90 днів відпустки,яку частину відпустки я можу замінити грошовою компенсацією?це можливо?і при звільненні за всі дні підприємство повинно

1. За бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки.

Отже, Ви можете звільнитися та забрати відпустку.

2. Терміну давності для виплати грошової компенсації за невикористані працівником дні відпустки не встановлено, тобто якщо працівник не брав щорічні та «дитячі» відпустки кілька років, під час звільнення компенсацію надають за всі роки (лист Мінпраці від 22.02.2008 р. № 33/13/116-08).

Можете звільнятися та отримувати компенсацію за вісі дні відпустки.

3. Грошовій компенсації підлягає виключно щорічна відпустка. Тобто для отримання такої грошової компенсації працівнику має бути надано щорічну відпустку тривалістю не менше ніж 24 календарних дні, а за решту днів цієї щорічної відпустки працівнику за його бажанням уже виплачується грошова компенсація.

Зауважимо, що до щорічних відпусток належать (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 504/96): основна відпустка, додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, додаткова відпустка за особливий характер праці, інші додаткові відпустки, передбачені законодавством (наприклад, щорічна додаткова відпустка за стаж держслужби, щорічна додаткова відпустка за стаж служби в органах місцевого самоврядування).

Тоді як соціальна додаткова відпустка на дітей, додаткова оплачувана навчальна відпустка, додаткова відпустка окремим категоріям ветеранів війни не належать до виду щорічних відпусток. Тому їх не враховують при визначенні права працівника на отримання грошової компенсації за частину щорічної відпустки без звільнення (лист Мінсоцполітики від 19.01.2017 р. № 132/0/101-17/284 // спецвипуск «ОП», 2017, № 10/1, с. 3).

Таким чином потрібно дивитися на те, які саме види відпусток у Вас збереглися, за які роки, та скільки часу ви в ті роки відпочивали...

Загалом, думаю, ви маєте право на компенсацію, при умові, що дні відпустки належать до тих, за які передбачається компенсація (до основної відпустики) та з урахуванням того, що загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів. (якщо у вас були додаткові)

Зв'язатися з юристом
Муравський Максим Алікович, місто Вінниця
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 50 грн



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860