Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Підкажіть, чи можливо лікарю,який влаштувався після інтернатури(в 2019р) в ЦПМСД за гарантійним листом, звільнитися,якщо підписаний договір про 3річне відпрацювання? наскільки мені відомо, 3річне відпрацюваня

Добрий вечір, Аліна.

Дане питання є актуальним і по сьогоднішній день для багатьох осіб, тому надам просту та водночас розгорнуту відповідь стосовно даного питання.

Усім відомо, що раніше особи, які навчались за рахунок Держави, були зобов`язані відпрацювати 3 роки. Згодом було внесено зміни у ряд законодавчих актів, які скасовують цей обов`язок. Саме через це переважна більшість громадян вирішила, що відпрацьовувати 3-річний термін вже не потрібно. Насправді це не так. Закон, який скасовує такий обов`язок набув чинності 06.09.2014 року. Відповідно до ч.3 ст. 5 Цивільного Кодексу ( далі - ЦК) новий Закон застосовується лише до тих правовідносин, які виникли після вступу такого Закону у дію. Це означає, що студенти, які підписали з ВНЗ типову угоду про підготовку фахівця до вступу у дію вказаного Закону, зобов`язані відпрацювати 3 роки.

Таким чином, усі студенти, які до 06.09.2014 року підписали відповідну угоду з ВНЗ, після закінчення навчання мають відпрацювати 3 роки.

Варто також зазначити, що нині є багато різних порад, як законно уникнути відпрацювання для тих, на кого зміни не поширюються. Усі вони є доволі сумнівними та малоефективними.

Якщо Ви підписали договір про 3 - річне відпрацювання, мусите виконати взяті на себе зобов`язання.

У січні цього року Верховний Суд розглянув справу за позовом ВНЗ до випущеного ним фахівця, причиною подання якого став факт невиконання останнім вимоги про 3-річне відпрацювання. За результатом розгляду цієї справи рішення було прийнято на користь ВНЗ. В мотивувальній частині цього рішення, зокрема, було вказано, що оскільки відповідач підписав договір про 3-річне відпрацювання, при врегулюванні даного питання слід врахувати також і положення ЦК. Так, згідно ч.1 ст.526 ЦК зобов`язання має бути виконано належним чином, відповідно до умов договору. Тому суд дійшов висновку щоу разі невиконання або неналежного виконання взятих на себе зобов`язань стосовно 3-річного відпрацювання, фахівець має відшкодувати витрати на його навчання.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860