Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Підкажіть, чи можливо лікарю,який влаштувався після інтернатури(в 2019р) в ЦПМСД за гарантійним листом, звільнитися,якщо підписаний договір про 3річне відпрацювання? наскільки мені відомо, 3річне відпрацюваня

Згідно зі статтею 64 Закону України "Про вищу освіту" держава у співпраці з роботодавцями забезпечує створення умов для реалізації випускниками вищих навчальних закладів права на працю, гарантує створення рівних можливостей для вибору місця роботи, виду трудової діяльності з урахуванням здобутої вищої освіти та суспільних потреб.

Право вільно обирати собі роботу чи вид занять є невід'ємним (природним) правом людини.

Відповідно до Порядку працевлаштування випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.1997 № 367, випускники, які уклали угоду з вищим закладом освіти після зарахування на навчання, зобов'язані відпрацювати за місцем призначення не менш ніж три роки.

Угода про навчання, яка передбачає подальше працевлаштування за направленням, є типовою, затверджена вищезазначеним наказом Міністерства охорони здоров'я України. Відповідно до пункту 9 Порядку розірвати таку угоду випускник має право з наступних причин:

- встановлення інвалідності I або II групи, внаслідок чого випускник не може стати до роботи за місцем призначення;

- встановлення інвалідності I або II групи у дружини (чоловіка) випускника або у одного з його батьків (чи осіб, які їх замінюють);

- якщо випускник - вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину віком до трьох років або дитину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку); одинока мати або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

- у разі проходження чоловіком (дружиною) військової служби (крім строкової), в тому числі за контрактом, на посадах рядового, сержантського й старшинського складу, прапорщиків, мічманів та офіцерів у Збройних Силах, Національній гвардії, Прикордонних військах, Службі безпеки, а також інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, та служби в органах внутрішніх справ поза місцем розташування замовника;

- у разі вступу випускників вищих закладів освіти I-II рівнів акредитації до вищих закладів освіти III-IV рівнів акредитації.

У зазначених випадках випускникові за рішенням комісії з працевлаштування повинна видаватися довідка щодо самостійного працевлаштування.

Якщо Ви не бажаєте виконувати умови угоди, яку Ви підписали та зобов’язались виконувати, Ви можете спробувати подати позов до суду.

Проте судова практика схиляється не на Вашу користь, та цілком імовірно, що суд може зобов’язати виплатити кошти навчальному закладу за відмову трирічного відпрацювання.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинно виконуватись належним чином згідно з умовами договору та вимогами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а при відсутності таких умов та вимог – згідно зі звичаями ділового обігу або іншими вимогами, які звично ставляться.

Враховуючи, що Ви не бажаєте належним чином виконати умови типового договору про підготовку фахівців з вищою освітою за рахунок державного замовлення та відпрацювати не менше трьох років на відповідній посаді, суд може прийняти рішення щодо стягнення з Вас вартості навчання.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]