Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Мати 5-ьох дітей. Останньому 22роки. Стаж роботи 23роки. Чи може вона вийти на пенсію в 50 років, згідно з законом про пенсійне забезпечення багатодітних матерів?

Питання призначення пенсії за віком багатодітним матерям регулюються підпунктом 3 частини 1 статті 115 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Важливо, що пенсійна реформа 2017 року не змінила умови виходу на пенсію для багатодітних матерів, зберігши за ними право на достроковий вихід на пенсію за віком без збільшення страхового стажу, необхідного для реалізації цього права.

Як і раніше, жінки, які народили п’ятьох або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення ними 50-ліття та за наявності не менше 15 років страхового стажу. За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності не менше 20 років страхового стажу.

Для призначення даного виду пенсії, крім документів, що засвідчують особу та підтверджують набутий нею страховий стаж, подаються документи про народження дітей та виховання їх до шестирічного віку. При цьому, факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку – на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини. У разі звернення за пенсією батька, яким здійснювалось виховання п’ятьох або більше дітей, в обов’язковому порядку додається заява матері про згоду щодо призначення пенсії батькові або документи, які підтверджують її відсутність. Ці ж положення дострокового виходу на пенсію за віком стосуються матерів та батьків дітей з інвалідністю.

Варто зазначити, що до страхового стажу до 01.01.2004 враховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку, час догляду за дитиною-інвалідом віком до 16 років, а починаючи з 01.01.2004 – періоди здійснення догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та за дитиною з інвалідністю за умови отримання відповідної допомоги, передбаченої законодавством.

Заяву про призначення дострокової пенсії багатодітним матерям або батькам можна подати до органу Пенсійного фонду України в термін не раніше, ніж за один місяць до виповнення пенсійного віку (50-річчя для жінок та 55-річчя для чоловіків) і бажано не пізніше трьох місяців з дня досягнення цього віку. В разі своєчасного звернення пенсія призначатиметься з дня, що настає за днем виповнення зазначеного вище віку. У випадку звернення особи за призначенням пенсії в більш пізній строк пенсія призначатиметься з дня звернення за нею.

Крім того, матерям, які народили п’ятьох і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, органами Пенсійного фонду призначається пенсія за особливі заслуги перед Україною в розмірі від 35% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (за наявності 5-х дітей) – до 40% цього мінімуму (за наявності 10 дітей і більше). Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до 6-річного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батькові. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

У випадку, якщо особа, яка звертається за пенсією, не працює та має на своєму утриманні неповнолітніх дітей, то їй до пенсії встановлюється надбавка, передбачена постановою Кабінету Міністрів України “Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян” від 16.07.2008 №654, у розмірі 150 гривень на кожну неповнолітню дитину. Така надбавка встановлюється за умови, що жоден з батьків не отримує пенсію або державну соціальну допомогу на дитину. Факт перебування на утриманні непрацездатних членів сім’ї засвідчується, зокрема, довідкою житлово-експлуатаційних або інших організацій з місця проживання (реєстрації), в тому числі органів місцевого самоврядування, про спільне проживання разом з дітьми за однією адресою

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860