Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Митний орган вимагає виписку з банку. Наскільки це законно? Скрінах з PayPal та особового кабінету ebay недостатньо

окрема, для порівняння цін імпортованого товару митники активно використовують внутрішню базу цінової інформації, обов'язковий статус якої на законодавчому рівні не визначено. Відповідно до Митного кодексу України (МКУ) митна вартість – це ціна, фактично сплачена або що підлягає фактичній сплаті за товар, тобто не теоретично можлива сума, узята з попередніх статистичних даних (митної Центральної бази даних (ЦБД)), а тільки фактична оплата за даний конкретний товар. Тому на практиці "правильна" вартість часто визначається інспекторами за ціною аналогічних (подібних) товарів, завезених до країни протягом попередніх 90 днів.Зауважимо, що згідно з МКУ взаємозв'язок сторін автоматично не унеможливлює застосування методу визначення МВ за ціною контракту. У разі відсутності обґрунтування митного органу того, що взаємозв'язок сторін вплинув на ціну, вважається, що сторони не пов'язані.

Для підтвердження відсутності взаємозв'язку між продавцем і покупцем щодо задекларованої митної вартості на вимогу митного органу надаються:

1) виписка з бухгалтерських і банківських документів;

2) довідкова інформація про вартість у країні-експортерові товарів, що є ідентичними та/або подібними;

3) розрахунок ціни (калькуляція собівартості).

Крім того, згідно з МКУ особа, що є одноосібним агентом, дистриб'ютором чи концесіонером також автоматично не вважається пов'язаною з постачальником.

Митний орган може відмовити в прийнятті заявленої декларантом митної вартості тільки за наявності обґрунтованих підстав уважати, що заявлено неповні та/або недостовірні відомості про митну вартість (наприклад, неправильний розрахунок, неподання основних документів, невідповідність обраного методу умовам його застосування, наявність у митних органів інформації інших країн про недостовірність митної вартості). Додаткові документи митний орган може вимагати (подаються протягом 10 календарних днів), тільки якщо подані документи (а) містять розбіжності, (б) є ознаки підробки або (в) не містять усіх даних відповідно до обраного методу визначення митної вартості.

Митний орган зобов'язаний надавати письмову інформацію про (а) причини, через які заявлену митну вартість не може бути визнано, (б) порядок і метод визначення митної вартості, підстави здійснення коригування митної вартості. Якщо митний орган не може аргументовано письмово обґрунтувати свою позицію, заявлена декларантом митна вартість вважається визнаною автоматично.

Щоб максимально убезпечити себе від можливих претензій з боку фіскальних органів, імпортерові потрібно завчасно підготувати якомога найповніший комплект документів, який допоможе підтвердити МВ. Крім обов'язкових документів (вантажної митної декларації (ВМД), декларації митної вартості, картки акредитації, дозвільних, товаросупровідних документів тощо), такий пакет документів в ідеалі повинен містити:

– контракт з усіма специфікаціями й доповненнями (закупівля в безпосереднього виробника за так званим прямим контрактом значно спрощує життя декларантові);

– рахунок-фактуру – бажано від виробника, а не посередника (в ідеалі також з відміткою митниці про перетин кордону);

– калькуляцію собівартості товару від виробника (у певних випадках – наприклад, між пов'язаними особами – таку калькуляцію вимагає відділ тарифів, але, оскільки вона є комерційної таємницею, часто підготовка калькуляції неможлива);

– довідку про транспортні витрати, договір, заявку, рахунок від перевізника або експедитора;

– копії статутних або інших документів, що підтверджують відсутність взаємозв'язку сторін контракту;

– копію експортної ВМД (бажано з відміткою іноземної митниці);

– висновок експертної організації про ціну імпортованого товару (як правило, Держзовнішінформ або ТПП);

– документи, що підтверджують передоплату на суму рахунка (якщо за умовами договору передбачено передоплату);

– каталоги, прайс-листи фірми-виробника або виробників аналогічної продукції;

– офіційні видання (журнали, каталоги, огляди цін), а також інформацію із сайтів;

– страховий поліс (якщо товар застраховано);

– копії попередніх ВМД, оформлених на аналогічні товари.кщо ж зібрати максимально повний пакет зазначених вище документів неможливо або фіскальні органи все одно сумніваються в правильності задекларованої МВ, у суб'єкта ЗЕД є кілька варіантів.

По-перше, суб'єкт ЗЕД може задекларувати й випустити товар у вільний обіг під гарантію сплати до державного бюджету сум податків і зборів відповідно до МВ, визначеної митним органом (оформлення згідно зі ст. 55 ТКУ). Після випуску товару декларантові потрібно зібрати відсутні документи й підтвердити правильність МВ імпортованого товару. У такому випадку фіскальні органи повинні будуть повернути суму переплати. Однак у цього методу є один суттєвий недолік – вимивання обігових коштів у суб'єктів ЗЕД, тому що його застосування потребує сплати більших коштів, ніж імпорт за ціною контракту. Крім того, на практиці фіскальні органи рідко погоджуються з правильністю МВ декларанта, що, як правило, потребує звернення до суду.

По-друге, імпортований товар можна розмістити на складі тимчасового зберігання (СТЗ) без оформлення ВМД або ліцензійному складі (ЛС). Цей метод, хоч і є виходом з описаної ситуації, на практиці пов'язаний з потребою оплати послуг зі зберігання товару. Від митного контролю звільняється лише транспортний засіб. Розпоряджатися товаром суб'єкт ЗЕД зможе, тільки коли врегулює проблемні питання з митницею. Тож такий варіант підходить лише, якщо в імпортера є свій СТЗ/ЛС і товар не є швидкопсувним.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 4
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: +38 (096)-109-76-08


Ответы юристовОтветы юристов