Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Доброго дня. Біля межі росте дерево, гілки якого є над ділянкою сусіда. Він самовільно відрізав гілки. Не заспокоївся на цьому а крізь паркан свердлом провертів дирку в дереві. Чи можна притягти сусіда

Добрий вечір. В Земельному кодексі України є стаття 105 "Наслідки проникнення на земельну ділянку гілок і коренів дерев". Згідно з нею, у випадку проникнення коренів і гілок дерев з однієї земельної ділянки на іншу власники та землекористувачі земельних ділянок мають право відрізати корені дерев і кущів, які проникають із сусідньої земельної ділянки, якщо таке проникнення є перепоною у використанні земельної ділянки за цільовим призначенням.

Відповідно до п. 4.13 ДБН Б.2.4-1-94 "Планування і забудова сільських поселень", затверджених наказом Мінбудархітектури 05.01.1994, відстань від меж сусідніх ділянок до осі стовбура дерева має бути не меншою як 5 метрів, а до осі чагарника-1,5 м. Наведені нормативи стосуються дерев з діаметром крони не більше 5 м і повинні бути відповідно збільшені для дерев з кроною більшого діаметра. Це-суперечливі норми. Зацікавлена сторона може вимагати зрізання дерев та кущів, що ростуть ближче до межі, ніж це дозволено законодавством та на практиці.

Порушення сусідом законодавства є незначним, проте в діях сусіда є самоуправство, а воно заборонене. Можете вимагати в сусіда добровільного відшкодування ним завданої шкоди. Якщо він цього не зробить, то можете ініціювати притягнення сусіда до адміністративної відповідальності.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]