Виконання рішення суду через страхову компанію

Добрий день! Є вирок суду про стягнення з обвинуваченого на користь потерпілої після ДТП 10000 грн., страхова компанія згодна сплатити потерпілої, але потерпіла не хоче звертатися до страхової компанії, а хоче щоб борг сплатив обвинувачений особисто. Якщо вона не звернеться до страхової компанії, то на обвинуваченого буде відкрито виконавче провадження на суму боргу та виконавчий збір?

Дякую за відповідь.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Добрий день, Надія. Потерпілому належить право вимоги в обох видах зобов’язань – деліктному (через суд, внаслідок ДТП) та договірному (за договором страхування). Він вільно, на власний розсуд обирає спосіб здійснення свого права: а) шляхом звернення вимоги виключно до особи, яка завдала шкоди, про відшкодування цієї шкоди; б) шляхом звернення до страховика, у якого особа, яка завдала шкоди, застрахувала свою цивільну відповідальність, із вимогою про виплату страхового відшкодування.

У такому випадку особа, яка завдала шкоди і цивільно-правова відповідальність якої застрахована, після задоволення вимоги потерпілого не позбавлена права захистити свій майновий інтерес за договором страхування та звернутися до свого страховика за договором з відповідною вимогою про відшкодування коштів, виплачених потерпілому, в розмірах та обсязі згідно з обов’язками страховика як сторони договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Щодо виконачавого провадження: воно не буде відкрито, якщо сума боргу буде сплачена добровільно.

Зв'язатися з юристом
Шаповалова Наталья Викторовна, місто Дніпро
Телефон:0956555908
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультації від 100,00 грн. (залежно від складності і обсягу роботи).
Вартість складання позовних заяв, скарг, клопотань, та інших процесуальних документів, а також договорів обговорюється окремо в кожному випадку.

Якщо я виплачу потерпілій борг, згідно ст. 599 ЦКУ договірне зобов'язання перед третьою стороною буде виконано і права виплати відшкодованої потерпілій суми я не отримаю. (Так пояснила страхова компанія).



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]