Спадщина і право на неї

07.03.2017

Які права має цивітьний чоловік або дружина на рухоме та нерухоме майно у випадку смерті одного з учасників, якщо є повнолітня дитина яка має власне житло

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Пані Вікторія.

Ніяких, бо в Україні нема "Цивільних" дружин та чоловіків.

Звісно за винятком заповіту або спадкового договору.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

Процедура прийняття спадщини не так проста, як може здатися. Порядок строго регламентований Цивільним кодексом України (ЦКУ), зокрема статтями 1222, 1 223, 1296, 1297, і низкою інших актів.А незнання законів і процедур, як відомо, не знімає з громадян відповідальності за їх порушення. Щоб процес не перетворився на бюрократичний або моральний кошмар, треба чітко розуміти необхідні кроки, їх зміст і черговість.

Спадкування – це перехід прав та обов’язків від померлої фізичної особи до інших осіб (інакше кажучи, спадкоємцям). Прийняти на себе можна все права і обов’язки, які раніше належали померлій особі і не були припинені з моменту його смерті.

Спадкування буває двох видів. Перший і очевидний – за заповітом. Якщо воно не було складено, то майно можна успадковувати другим способом – за законом. Оформлення документів в обох випадках аналогічно.Процедура спадкування починається при смерті власника нерухомості (про що є підтверджуючі документи) або визнання його офіційно померлим (згідно з рішенням суду).

Заповіт – це особисте розпорядження фізичної особи (спадкодавця) на випадок власної смерті. Заповідач може як призначити своїми спадкоємцями одну або кількох людей, так і позбавити їх права на спадщину.Наявність родинних або сімейних відносин в даному випадку не має значення.

Спадкування за законом відбувається в порядку черги.Спочатку майно переходить до спадкоємців першої черги, до яких відносять найближчих родичів померлого – чоловіка / дружину, дітей і батьків. Якщо таких немає, підключається друга черга – брати і сестри, бабусі і дідусі з обох сторін.Немає і їх – право на спадщину мають рідні дядьки і тітки, після яких слід особа, які проживали зі спадкодавцем в цивільному шлюбі не менше п’яти років до часу відкриття спадщини.В останню чергу прийняти власність можуть будь-які родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно.При цьому переважне право мають більш близькі родичі в залежності від числа родинних зв’язків, які віддаляють родича від спадкодавця.

Частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними.Незалежно від змісту заповіту, неповнолітні діти та непрацездатні найближчі родичі (вдова / вдівець, батьки, повнолітні діти) отримують половину тієї частки, яка могла б належати їм за законом.А на виділення в натурі при поділі майна предметів домашнього вжитку переважне право мають особи, які не менше одного року до часу відкриття спадщини проживали разом з померлим особою в одному житлі.

Спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. У той же час не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Вступити можна у володіння всім переліком прав, що належали спадкодавцеві, без винятків.А крім того, доведеться взяти на себе всі обов’язки і обтяження, в тому числі боргові та кредитні.

Зв'язатися з юристом
Бобрушко Люба Юріївна, місто Київ
Телефон:0684963771
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість послуг: 100 грн. ПриватБанк картка № 4149497855859932



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]