Сплата аліментів

25.11.2020

Скажите пожалуйста, сколько должна составлять неуплата по алиментам для привлечения должника к уголовной ответственности?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Наталю!

Конкретної суми заборгованості Кримінальним кодексом України не передбачено.

Але. Ухилення від сплати аліментів і ухилення від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей (ст.164 КК) утворюють цей склад злочину лише у випадку, коли воно є злісним.

Поняття злісності належить до оціночних категорій і має бути визначено у кожному конкретному випадку. Визнання судом ухилення злісним повинно бути належним чином вмотивовано у вироку. Про злісний характер ухилення можуть свідчити тривалість ухилення, продовження ухилення після попередження про необхідність виконання свого обов'язку та можливість кримінальної відповідальності з боку судді чи державного виконавця, неодноразові звернення потерпілого чи інших осіб до винної особи з цього приводу тощо.

Не може визнаватися злісним ухилення від сплати аліментів чи злісним ухилення від утримання дітей, яке хоча і тривало значний проміжок часу чи мало систематичний характер, але було вимушеним з боку особи, на яку такий обов'язок покладено законом чи рішенням суду.

До таких випадків слід відносити несплату аліментів особою через неможливість знайти роботу, через хворобу, невиділення із сімейного бюджету коштів, необхідних для придбання одягу неповнолітній дитині чи для лікування непрацездатної дитини у | зв'язку з їх відсутністю тощо.

Злочин визнається закінченим з моменту, коли зазначене у цій статті ухилення набуло злісного характеру.

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]

Здравствуйте, Наталья.

Основания для обращения в полицию с заявлением о преступлении есть, если сумма задолженности составляет суммарно более чем за 4 месяца выплат.

Зв'язатися з юристом
Юношева Любовь Юрьевна, місто Харків
Телефон:+380952114823
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість юридичних послуг завжди визначається індивідуально по кожній справі / ситуації / проблемі для кожного клієнта і залежить від обсягу та складності роботи, яку потрібно виконати, кількості часу, необхідного для її виконання.
Консультація від 500 грн.
Позовна заява від 2000 грн.
Заяви, клопотання, претензії, запити від 1500 грн.
Представництво інтересів в суді від 2000 грн.

Найкраща відповідь

Наталья, здравствуйте! Для привлечения должника к уголовной ответственности, предусмотренной ст. 164 УК Украины, размер задолженности должен составлять в совокупности сумму выплат за три месяца. Также необходимо доказать злостное уклонение лица от уплаты алиментов - то есть такие действия должника, которые направлены на невыполнение решения суда (сокрытие доходов, изменение места проживания или места работы без уведомления государственного исполнителя, частного исполнителя и т.д.).

Зв'язатися з юристом
Коновальчик Евгения Александровна, місто Харків
E-mail:[email protected]

Дякую! Стисло, чітко, зрозуміло.

Одним словом - професіонал.

26.11.2020 в 18:00:30 відповідь для Vladislav Kotigora

Владислав, я дуже дякую за відповідь, але Ви питання взагалі чули?

Я прекрасно знаю, як наша поліція реагує на подібні заяви, та мене цікавив лише строк, достатній для її подачі.

Та все одно дякую, надалі будьте уважнішим.

По перше, не за 4, а за 3 місяці, а по друге, пробачте та мені не потрібна консультація від людини, стосовно якої було винесено вирок у кримінальній справі в 2014 році за ч.2 ст. 185 КК України.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860