Призначення аліментів у твердій грошовій формі

23.04.2020

Якщо безробітному батьку було винесено рішення суду про сплату аліментів у твердій грошовій сумі.Чи може виконавча служба здійснювати нарахування аліментів згідно прожиткового мінімуму дитини, якщо вона менша за встановлену раніше судом суму?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня шановна Світлана.

Відповідно до ст.184 ч.2 СК України розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» індексація грошових доходів населення — це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Згідно з пунктом 6 Порядку індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, проводиться підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами — підприємцями, які провадять відповідні відрахування аліментів із доходу платника аліментів. Індексація таких аліментів проводиться за рахунок коштів платника аліментів. Пунктом 104 Порядку визначено, що обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, здійснюється з місяця, в якому призначено аліменти.

Для аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, що були призначені до червня 2016 року, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з часу набрання чинності Законом України від 17.05.2016 р. N 1368-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі», тобто з червня 2016 року.

Законодавцем саме на державного виконавця покладено обов’язок при стягненні аліментів самостійно нараховувати та стягувати індексацію аліментів визначених в твердій грошовій сумі.

Державний виконавець обчислює суму індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, складає відповідний розрахунок і повідомляє про нього стягувачу та боржнику.

У разі стягнення з боржника аліментів, розмір яких визначений судом у твердій грошовій сумі, на підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи, фізичної особи — підприємця відрахування здійснюються із фактичного заробітку (доходу) на підставі постанови державного виконавця. Індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, провадиться підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, фізичними особами — підприємцями на підставі розрахунку, зробленого (обчисленого) державним виконавцем відповідно до закону.

Тож спочатку необхідно звернутись із заявою до Відділу Державної Виконавчої Служби із заявою про перерахунок розміру аліментів та проведення їх індексації, а у разі відмови чи Вашої незгоди із нарахованим розрахунком, можливо буде звернутись до суду із відповідною заявою.

Зв'язатися з юристом
Правовой центр, місто Дніпро
Телефон:067 6307735
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 100 грн.
Подяку приймаємо на карту Приват Банка
5168742726688108.

вот интересно, где именно, в какой статье и какого закона написано, что именно ДВС должна проводить индексацию???
ведь это только собираются вводить, чтобы индексацию проводила ДВС



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]