зміна прізвища дитині

11.02.2020

Чи потрібен дозвіл органу опіки на зміну прізвища дитині, яку народила одинока мати, що підтверджується необхідними документами? Яка норма закону це питання регулює? В сімейному кодексі про одиноку матір не зазначено.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня шановна Тетяна.

Одиноким матерям, які бажають поміняти прізвище малолітній дитині або неповнолітнім дітям дозвіл управління служби у справах датей (раніше орган опіки та піклування) не потрібен. Дозвіл потрібен лише, коли є спір між батьками щодо зміни прізвища дитини та може вирішуватися органом опіки та піклування або судом (ч. 5 ст. 148 СК).

Проте, відповідно до ч. 4 ст. 19 СК України участь органу опіки та піклування не є обов’язковою в даній категорії справ, а тому справа буде розглядатися без залучення до участі органу опіки та піклування.

Сімейним законодавством України не передбачено список конкретних випадків, або ж підстав для зміни прізвища дитини, що дає можливість використати будь-які обґрунтовані приводи для успішної реалізації даної процедури.

Зверніть увагу, що для зміни прізвища дитини, яка досягла семирічного віку необхідна її згода. При цьому, незважаючи на малолітній вік, думка дитини є вирішальною, і батьки не праві змінити її прізвище, оскільки цим порушать право дитини на індивідуальність.

Зв'язатися з юристом
Правовой центр, місто Дніпро
Телефон:067 6307735
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 100 грн.
Подяку приймаємо на карту Приват Банка
5168742726688108.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]