Трактування ст13

Добрий день!Хотів би отримати відповідь на таке питання.Згідно положень ст.13 кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону..так от у громадян які користувалися землею до 1991р. і до теперішнього часу, чи має право місцева адміністрація відібрати цю землю та передати в користування іншим громадянам без згоди громадян які обробляли і обробляють данні ділянки?

З повагою ,Петров Олександр Петрович.

kombatQukr.net

Ваш коментар *

Відповіді юристів

За нормами земельного кодексу, до повноважень сільських, селищних, міських рад належать викуп земельних ділянок для суспільних потреб відповідних територіальних громад сіл, селищ, міст; обмеження, тимчасова заборона (зупинення) використання земель громадянами і юридичними особами у разі порушення ними вимог земельного законодавства; інформування населення щодо вилучення (викупу) земельних ділянок. До повноважень місцевих державних адміністрацій належить підготовка висновків щодо вилучення (викупу) земельних ділянок; викуп земельних ділянок для суспільних потреб. Особам (їх спадкоємцям), які мали у власності земельні ділянки до 15 травня 1992 року (з дня набрання чинності Земельним кодексом України від 1990 року), земельні ділянки не повертаються (ця норма стосується випадків націоналізацій при радянській владі). Землекористувачі мають право на відшкодування збитків у відповідних випадках. Обтяження прав на земельну ділянку встановлюється законом або актом уповноваженого на це органу державної влади, посадової особи, або договором шляхом встановлення заборони на користування та/або розпорядження, у тому числі шляхом її відчуження. Земельна ділянка може бути конфіскована виключно за рішенням суду. Глава 22 цього кодексу «Припинення прав на землю» регулює названі відносини. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом а) визнання прав, б) відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав, в) визнання угоди недійсною, г) визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, ґ) відшкодування заподіяних збитків та ін.. Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян. Глава 36 даного кодексу регулює питання відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, завданих державою, органами місцевого самоврядування тощо.

Постановою кабінету міністрів «Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню» визначені нормативи відшкодування по областях. Відшкодування проводиться юридичними і фізичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок, а у випадках поетапного освоєння відведених угідь для добування корисних копалин відкритим способом-у міру їх фактичного надання. Контроль за цим здійснюють органи Держгеокадастру.

Відповідно до цивільного кодексу, громадяни мають право подати віндикаційний або негаторний позови про припинення порушеннь свого права власності чи витребування майна з чужого незаконного володіння. Згідно кримінального кодексу, в таких діях, значно можливо, є склад зловживання владою або службовим становищем (ст. 364), ще, дещо можливо-грабежу (ст. 186). За ст. 216 кримінально-процесуального кодексу, зловживання владою або службовим становищем підслідне антикорупційному бюро, СБУ або поліції, грабіж-поліції. В ст. 13 конституції мовиться про право власності народу, землі с/г призначення такою власністю, як правило, не є. Захоплення земель заборонене, в цих людей мають бути законні підстави для користування землею. Законне оформлення права на цю землю-має допомогти в такому випадку.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]