Про застосування статті 119 ЗКУ

Доброго дня відповідачу! Користуюсь земельною ділянкою (0,12 га.) вже з двадцять років у садівничому товаристві. Подав заяву на приватизацію ділянки до органу місцевого самоврядування. Але получив відказ. Справа у тому, що у новому статуті товариства (за 2017 рік), ( зареєстровано згідно закону, податки сплачуються) відсутня інформація про підприємство, до якого привязано це товариство. Маємо просто обєднання громадян. Це сталося тому, що дане підприімство "вмерло" ще у 2009 році.

Акт же на землю було створено на користувача - саме на підприємство, що багато років уже не існує. Але ж, на підставі цьго акту товариство безперервно працює з самого початку і по сей день.

Виходить, що де-юре я вже не маю прав на земельну ділянку, яка була відведена мені у правовому полі за двадцять років тому. Чи можу я скористуватись статею 119 ЗКУ щодо законної приватизації ділянки?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Олег. Нажаль, приватизувати земельну ділянку на підставі ст.119 ЗК практично неможливо. Дану норму взагалі вважають мертвою, так як на практиці її майже неможливо застосувати.

В ч. 2. вказано, що передача земельної ділянки у власність або у користування громадян на підставі набувальної давності здійснюється "в порядку, встановленому цим Кодексом", тобто в загальному порядку. Такий порядок встановлений: щодо набуття земельних ділянок у власність - ст. 118 ЗКУ, щодо набуття в оренду - ст. 123 ЗКУ, ЗУ "Про оренду землі". Отже, "давність", передбачена статтею, не дає будь-яких переваг чи пріоритетності при передачі земельної ділянки.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.

Доброго дня і вам пане Олег.

Я б порадив вам оскаржити отриману відмову у суді, підстави для цього позову ви вже вкали у своему запитанні.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860