звільнення працівника за ст 28

Чи зберігається за працівником місце роботи та середньомісячна заробітна плата ( згідно ст. 119 КЗпП), якщо працівник став кандидатом для служби в збройних силах України за контрактом? При цьому працівник майже весь період роботи перебував на лікарняному тому випробувальний термін, встановлений при прийняті на роботу продовжений на строк лікарняного. В останній день лікарняного працівник приносить довідку з військового комісаріату про те, що він не виходить на роботу , так як в той день, коли він повинен стати до роботи йому необхідно прибути на полігон для заключення контракту. Чи прає право установа звільнити такого працівника за ст 28 як такого що не пройшов випробувальний термін?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Ні, за вказаною нормою підстав для звільнення немає.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

роботодавець вправі звільнити працівника на підставі ст. 28 КЗпП до сплину випробувального строку. Оскільки строк, обчислюваний місяцями, згідно із ч. 3 ст. 2411 КЗпП, закінчується відповідного числа останнього місяця строку, то 17 квітня якраз і було останнім днем випробувального строку.

Щоправда, роботодавець може подовжити випробувальний строк на кількість днів, протягом яких працівник був відсутній через хворобу (ч. 3 ст. 27 КЗпП). Утім це право роботодавця, а не його обов’язок. І якщо відповідного наказу про подовження випробувального строку не було видано, то він закінчується для нашого випадку 17.04.2013 р.

І той факт, що працівник перебував на лікарняному, не може врятувати від звільнення за результатами випробування. Адже заборона з ч. 3 ст. 40 КЗпП щодо звільнення під час тимчасової непрацездатності поширюється лише на випадки, коли відбувається звільнення за ініціативою роботодавця.

Звільнення працівника на підставі ст. 28 КЗпП як такого, що не пройшов випробування, не можна в повному розумінні кваліфікувати як звільнення за ініціативою роботодавця. Адже працівник, погодившись на встановлення випробувального строку, одночасно дає й згоду на своє звільнення в разі невідповідності його виконуваній роботі.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Олег Вікторович
м. Київ
відповідей за тиждень: 8
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (096)-109-76-08
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 2
Телефон: +38 (098) 414-65-40