земля в оренду

Доброго вечора. Хочу взяти землю в оренду під посів боових .В сільраді,не схотіли навіть слухати.Як правильно домогтися свого?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня.

в минулому році Закон про оренду землі передбачав обов’язковість державної реєстрації договору оренди (ст.20) та набрання чинності договором з моменту такої реєстрації (ст.18). З цього ж року згадані статті із закону виключені, натомість в статті 6 з’явилася згадка про необхідність реєстрації права оренди земельної ділянки. Така необхідність випливає і зі статті 125 Земельного кодексу, за якою «Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав».

Передбачає реєстрацію права оренди і Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (п.2 ч.1 ст.4). А процедура такої реєстрації встановлена Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою КМУ від 22.06.11 р. №703. Для цього державному реєстратору потрібно подати:

· заяву (її форма затверджена наказом Мінюсту України «Про впорядкування відносин, пов'язаних із державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 17.04.12 р. №595/5);

· документ, що посвідчує особу заявника (для представника заявника також довіреність чи інший документ, який підтверджує його повноваження);

· копію реєстраційного номера облікової картки платника податку згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків (ідентифікаційний код);

· документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав (квитанція);

· документ про сплату державного мита (квитанція);

· документи, що підтверджують виникнення права оренди земельної ділянки (договір оренди);

· витяг з державного земельного кадастру (на підтвердження факту реєстрації земельної ділянки як об’єкта права).

У результаті прийняття заяви про державну реєстрацію заявнику видається карта прийому відповідної заяви, в якій містяться відомості про дату і час подачі заяви, її реєстраційний номер, а також перелік документів, які подавалися заявником.

За результатами розгляду заяви про державну реєстрацію та документів, необхідних для її проведення, державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень або рішення про відмову в такій реєстрації. Якщо підстави для відмови відсутні, держреєстратор на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень внесе відповідні записи до Державного реєстру прав та сформує витяг з Державного реєстру прав, який видасть або надішле заявникові. На всю цю процедуру законодавство відводить держреєстратору 14 днів.

Альтернативним варіантом буде нотаріальне посвідчення договору оренди. В цьому випадку всі функції держреєстратора виконає нотаріус.

Зв'язатися з юристом
Бобрушко Люба Юріївна, місто Київ
Телефон:0684963771
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість послуг: 100 грн. ПриватБанк картка № 4149497855859932



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]